Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърците търсят подкрепа от САЩ срещу Турция, заради византийска църква

27 февруари 2024, 10:19 часа • 16326 прочитания

Гръцко-американски лидерски съвет стартира петиция срещу превръщането на византийската църква "Хора", в джамия. Новината съобщи гръцкото издание Kathimerini.

Какъв е планът на Турция

Очаква се византийската църква "Хора" в Истанбул ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници за петъчни молитви на 23 февруари. Църквата съществува като музей от около 80 години, а планът за нейното преустройство е от 2020 г.

В петицията на гърците се припомня преобразуването на "Света София" в джамия през 2020 г. – византийска църква, превърната в музей и една от най-големите атракции на Истанбул.

Настояват за натиск върху Турция

Петицията призовава Комисията за международна религиозна свобода на Съединените щати (USCIRF) да упражни натиск върху Турция за защита на своите християнски малцинства и християнското културно наследство.

„Мерките, които могат да бъдат приложени незабавно, включват отказ на визи за турски служители – по-специално служители от турската Дирекция по религиозните въпроси – замесени в преобразуването на тези обекти на културното наследство“, се добавя в петицията. ОЩЕ: Турция превръща още една старинна църква в джамия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес