Хашим Тачи иска да е премиер на Косово до 2016 г., твърди вестник

9991
Хашим Тачи иска да е премиер на Косово до 2016 г., твърди вестник
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Демократическата партия на Косово (ДПК) и настоящ премиер Хашим Тачи ще предложи на Демократическия съюз на Косово председател на парламента да бъде Иса Мустафа, а той да бъде избран за премиер. Това твърди в днешния си брой излизащият в Прищина вестник "Блиц".

Тачи ще обяви предложението си след завръщането си от Ню Йорк, където присъства на срещата за сигурност на ООН. Според изданието лидерът на ДПК е решил да направи максимален компромис, тъй като президентът Атифете Яхяга с подкрепата на САЩ няма намерение да напусне поста си.

И Тачи се включи в спора между Вучич и Рама

И косовският премиер Хашим Тачи използва социалната мрежа, за да отправи послание между премиерите на Сърбия и Албания Александър Вучич...

На премиерския пост Тачи би останал до лятото на 2016 г., когато изтича мандатът на Яхяга. След това той би заел мястото на президента, а Мустафа да стане премиер, информира БГНЕС.

В понеделник белградският вестник "Данас" обяви, че вероятно съставът на новото правителство на Косово ще бъде обявен по време на срещата на Съвета на Съвета за сигурност на ООН, посветена на страната на 4 декември. Изданието допълва, че не е изключено Хашим Тачи да остане на премиерския пост.

Сключването на коалиционен договор между Демократическата партия на Косово на Тачи и Демократическия съюз на Косово на Иса Мустафа беше направено миналия уикенд. Засега няма информация дали представителите на двете партии са сложили подписите си на такъв документ. Според неофициални източници досега са уговорени "90% нещата" и остава само да се дооформи програмата за работа на новото правителство.


Хашим Тачи не смята да се отказва от премиерския пост

Досегашният премиер на Косово Хашим Тачи заяви, че политическата криза в страната може да се преодолее само ако кандидат на неговата Де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани