И румънският премиер замесен в корупционен скандал

16558
И румънският премиер замесен в корупционен скандал
Снимка: Getty Images

И семейството на румънския премиер Виктор Понта е замесено в тежки злоупотреби с еврофондове и укриване на данъци. Това е поредният корупционен скандал, който разтърсва северната ни съседка, предаде БГНЕС.

Според в. "Ромъния либера" в престъпленията са замесени сестрата на Понта и нейния съпруг Юлиан Херцану, както и един от най-близките приятели на министър-председателя - депутатът Себастиан Гица. Всички те вече се разследват от прокурорите на Националната агенция за борба с корупцията. В престъпната мрежа са замесени и полицаи. Техни служители вчера обискираха офисите в Букурещ на всички замесени в корупционната схема за източване на еврофондове и данъчни измами. Те са били разпитвани близо 20 часа.

Едно от престъпленията е свързано с изграждането на канализация в румънския град Комарник на стойност от 10 милиона евро с евросредства.

За по-малко от година Румъния постигна сериозни успехи в борбата с корупцията и е с няколко обиколки пред България в извършвания от ЕС механизъм за наблюдение в областта на правосъдието.

Съвсем наскоро бе арестувана бившата министърка на туризма и регионалното развитие на Румъния Елена Удря (на снимката). 40-годишната ефектна блондинка е заподозряна в пране на пари и използване на служебното си положение за подкуп. Прокуратурата я обвинява, че е създавала незаконни схеми за програмно осигуряване на училищата в Румъния, както и в пране на пари. Елена Удря беше министър на туризма и регионалното развитие на Румъния в периода 2009-2012 година.

Малко преди това бе арестуван бившият министър на икономиката Адриан Видяну, заподозрян за съучастничество в злоупотреба с власт в хода на голям индустриален скандал, в който е замесена и бившата ръководителка на антикорупционната прокуратура. Видяну бе министър на икономиката от 2008 до 2010 г., той е и бивш кмет на Букурещ и един от ръководителите на Либерално-демократическата партия.

Решението за ареста му е последното от разследването на голямата афера за продажба на природен газ на преференциални цени, довела до загуби за държавата от 130 милиона долара според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (DIICOT).

Срещу доста видни личности в Румъния, бивши министри, бизнесмени и дори бившата ръководителка на DIICOT Алина Бика има подозрения, че са замесени пряко или косвено в аферата.

Отделно миналата година деветима бивши румънски министри бяха заподозрени в корупция и пране на пари в голямо разследване във връзка с предоставянето на договори в технологичната област от 2001 г. насам, съобщи Прокуратурата за борба с корупцията (DNA). Сред подозрителните договори фигурира споразумение за лицензи за продукти на американската компания Майкрософт, сключено между румънското правителство и Fujitsu Siemens Computers, смятана по онова време за единствен дистрибутор на продуктите. Според DNA "от 54-те милиона долара, платени от правителството, 20 милиона са били комисионни, поискани от участващите в договора хора, както в рамките на министерствата, така и в частните компании".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com