Името Илинденска Македония е признание за общата история според Захариева. Божидар Димитров: Не е удачно

10833
Името Илинденска Македония е признание за общата история според Захариева. Божидар Димитров: Не е удачно
Снимка: iStock/Guliver

Ако името Илинденска Македония наистина е предложено от премиера Зоран Заев и анализаторите, го приемам като потвърждение, че признават общата история. Това каза външният министър Екатерина Захариева за информацията, че Илинденска Македония е възможен вариант за ново име на Македония в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. „Илинденско-Преображенското въстание е на македонските и тракийските българи, участвали са над 70 офицери", заяви тя. "Чу се това име, за нас беше изненада. Други 5 имена бяха на масата", посочи Екатерина Захариева. "Дали това ще бъде името, не знам", коментира тя.

"В София премиерите на Македония и Гърция си говориха доста дълго и оповестиха, че са направили голяма крачка в преговорите. Изрично подчертаха, че това не е краят на преговорите", изтъкна външният министър.

Македонски медии: Новото предложение за името е "Република Илинденска Македония"

Македонските медии днес съобщават, че по време на преговорите за разрешаване на спора за името между властите в Скопие и Атина, е напра...

Името Илинденска Македония не е удачно, защото не отразява историческата същност на земите, които си търсят име, коментира в интервю пред агенция "Фокус" историкът проф. Божидар Димитров по повод информацията, че това е предложеното ново име, което да замени днешното Република Мекедония. Досега предлагах на шега Македония да се казва Югозападна България, но сега сериозно им предлагам името Илирия, която в древността е обхващала огромна територия, заяви той.

Божидар Димитров се позова на исторически факти.

"Илинден е въстание, което е избухнало на 2 август, но само в един от седемте революционни окръга. По принцип на 4 януари 1903 г. е решено това въстание да избухва през две седмици във всеки един от седемте революционни окръга на ВМРО. Въстанието в 7-ми революционен окръг избухва на 19 август в Странджа и Горноджумайското избухва на 1 септември. Какво ще ги правим тези окръзи? Ще ги отпишем от историята?", попита историкът. Той определи идеята като невъзможна и обърна внимание, че въстание е избухнало в Скопско, но там не е масово, ас чети, поради огромния брой мюсюлманско население.

Според проф. Димитров гърците няма да се съгласят с името Илинденска Македония, защото една от най-активните части на въстанието са в Леринско и Костурско. „Именно там населението въстава най-масово, водят се тежки сражения и се дават най-тежки жертви“, коментира историкът. „Затова не бива да бъде Илинден. Гърците просто няма да се съгласят, сигурен съм в това. Леринско и Костурско сега са в Гърция. Пак криви индикации към определени региони на Гърция“, коментира проф. Димитров.

Екатерина Захариева: Хората ще почувстват ефекта от Договора за добросъседство

"Хората ще почувстват този договор и чрез икономическите, и чрез културните измерения. Този договор беше нужен най-малкото, за да изгра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com