Иванов: Искам България да бъде страната, която най-много подкрепя Македония

2756
Иванов: Искам България да бъде страната, която най-много подкрепя Македония

Искам България да бъде страната, която най-много подкрепя Македония. Както се казва, да прегърне Македония. Ние нямаме езикова бариера. Не можем да променим историята, не можем да променим и географията – завинаги ще бъдем съседи. Десетки милиони мигранти от Африка напират към Европа. Неотдавна предадох лично на Бойко Борисов картите с новите маршрути на трафикантите на мигранти.

Това заяви македонският президент Георге Иванов.

Държавният глава на югозападната ни съседка очерта рисковете, пред които е изправен регионът и необходимостта от много тясно сътрудничество за предотвратяване на тежки престъпления от страна на екстремистите, предаде БГНЕС.

"Още от самото начало през август, когато настъпи голямата вълна, настоявахме всички да бъдат регистрирани. Тогава това беше почти невъзможно, защото пристигащите искаха колкото се може по-бързо да напуснат територията на нашата страна и да се оправят към Германия или Швеция. Но забелязахме също така, че много хора не искат да се регистрират. А кой не иска да се регистрира? Само този, който има зловещи намерения. Тогава поставихме телената ограда и създадохме само един вход, където нямаше необходимото оборудване, което имаме на официалните пунктове. Поискахме да ни се помогне с необходимата техника от ЕС за взимане на биометрични данни и така тази информация щеше да се използва от всички страни по мигрантския маршрут, както и от държавите-членки на ЕС. Ако ние хванем дадено лице с фалшиви документи, трябва да знае, че няма да получи убежище в нито една страна от ЕС. Но те се връщаха обратно, купуваха си нови документи и през други пътища стигаха до Европа. Не е изключено и в бъдеще да стават такива събития, защото много хора използваха бежанската вълна, за да се доберат до Европа", заяви той.

На въпрос получила ли е Македония необходимото оборудване, Иванов отговори отрицателно - страната се е оправила сама.

"Някои приятелски държави ни дадоха оборудване, което се оказа, че не е на ниво. От други - Вишеградската група, Хърватия, Словения и Сърбия – пристигнаха полицаи, за да ни помогнат. Те патрулираха на т.нар. Кота 59 от маршрута, където минаваха всички нелегални мигранти. Ситуацията стана парадоксална, когато се разбра, че ние ще закрием този коридор – тогава всички извършиха натиск върху Македония да не го затваря. Ние като държава кандидат сме длъжни да закрием всички нелегални пунктове. Не става въпрос за официалния пункт, където всеки може да мине с документите си, а за нелегален пункт, където идваха нелегални мигранти.

Помощта беше абсолютно необходима, но от ЕС все още не сме получили оборудване за вземане на биометрични данни. По време на лидерската среща през октомври поискахме да имаме достъп до данните на “Фронтекс“, на Шенген и на системата Евродакс, което означава събраните от нас данни да бъдат от полза на всички страни-членки на Евросъюза. Тогава ни казаха, че ние сме трета страна и нямаме достъп до тези данни. Нашите данни за 9000 души не се използват и не са от полза поради някаква бюрократична пречка и процедура", заяви той.

"Границата между България и Гърция трябва да бъде под контрол. Който иска да мине легално, да си подготви документите. Защо е необходимо да се създават нови нелегални пунктове? Трябва да сме искрени и да признаем, че случващото се не е ново. Преди 15 години действаше така наречения Западен Средиземноморски път от Мароко към Испания. Кой знае, че от 2000 г. до днес в Испания има 5 милиона мигранти от Африка? Когато той беше регулиран, бе отворен Централният Средиземноморски път през Лампедуза и Италия на север за ЕС. След като се взеха мерки, пътят на мигрантите се измести на изток и така се появи Източният Средиземноморски път, който минава през нас. Когато той се регулира, веднага се появиха информации на арабски език, карти на арабски език, където България е посочена като коридор, през който мигрантите ще могат да минават транзит за Сърбия или през Румъния и Унгария до Полша. Представяте ли си за какво става дума? Тези карти ги дадохме лично на Бойко Борисов.

Хората, контролиращи тези пътища, са част от организираната престъпност. Трафикантите на хора печелят от нещастието на бежанците, става въпрос за огромен бизнес. От Европол признават, че само през миналата година са спечелени 6 милиарда от трафика на хора. По време на Международната конференция за сигурност в Мюнхен разговарях с президента на Афганистан, който ми потвърди, че същите тези маршрути, които се използват от наркотрафикантите, сега се използват от трафикантите на хора. Тези, които доскоро се заминаваха с трафик на наркотици и проституция, сега са се пренасочили към трафика на хора. Става въпрос за огромни печалби, тези хора са много креативни.

В интернет, във Фейсбук групите можете да намерите информация за тези маршрути, на които доминира територията на България. Единият от тях минава през Кулата. Той трябва да се използва като транзит за Сърбия. А другият, когато времето се затопли, ще минава през Черно море, ще има и коридори през Одеса и т.н.

Ако се затвори един от коридорите, отваря се нов. Има карти с включени Албания и Италия. Забелязахме, че вече се използват и въздушни коридори, има самолети с мигранти. Хората, които са загубили всичко в резултат на войните сега са принудени да дават всички, за да се доберат до Европа. Те плащат между 10 000 и 15 000 долара, за да стигнат от Сирия за Германия. Нашите служители от службите за сигурност, когато разпитваха хората на границата, констатираха, че 90 на сто от тези, които са минали през Македония, са използвали услугите трафикантите. По тази причина направихме предложението да се открият въздушни коридори. Всеки ще плати по 500 евро от Атина до Берлин и така ще спрем кранчето на тези, които печелят незаконно. Оставяйки отворени тези коридори, ние финансираме бандитите и трафикантите, които печелят от нещастието на тези хора", заяви Иванов.

На въпрос какво трябва да направи България за Македония в този исторически момент, Иванов отговори така: "Да последва примера на Желю Желев, който в един ключов момент, когато започваха Балканските войни, взе такова храбро решение – първи да признае нашата независимост. По тази причина аз го наградих с най-големия македонски орден – 8 септември. Това беше признание за всички в България, които бяха осъзнали действителността. Живеем в изключително динамичен свят, в който престъпниците, джихадистите, терористите използват всички постижения на 21 век – сателитна комуникация, криптирана информация, социални мрежи. А ние държавите все едно стоим в 20 век и робуваме на бюрократични процедури, протоколи и споразумения. Ние сме длъжни да разберем, че сме в 21 век, когато младите хора нямат време да чакат по границите и искат да живеят сега като хора от 21 век.

Искам България да бъде страната, която най-много подкрепя Македония. Както се казва да прегърне Македония. Ние нямаме езикова бариера. Имаме отворени въпроси от миналото Не можем да променим историята, не можем да променим и географията – завинаги ще бъдем съседи. От 25 години Македония е независима държава. Желаем открити искрени и добросъседски отношения с всички съседи. Не можем да променим историята, но ако днес променим нещо, ще променим бъдещето на нашите наследници. Това означава, че в бъдеще няма да се робува, така както ние робуваме на някои въпроси от времето на Османската империя, Студената война, блоковото разделение, нашият живот в рамките на Югославия. Днес ние сме независима държава и е необходимо с всички наши съседи да имаме добри отношения. Това е в интерес на всички от региона. Вижте как останалите региони намират начин за сътрудничество. Тази криза доказа, независимо от факта, че има открити въпроси, че с един телефонен разговор с вашия премиер веднага се договорихме да предприемем действия, характерни за две съседни държави. И те не са насочени срещу Гърция, а срещу всички онези, които искат да злоупотребят и да използват нашата територия за други цели. Необходима е повече комуникация, по-голяма динамика в отношенията. Нашите граждани си общуват, бизнесът си общува, институциите си сътрудничат, но заради определени политически обстоятелства, заради определени хора и при вас, и при нас не можем да реализираме това, което е необходимо за днешния живот. Ние, хората, които сме живели в други системи, така сме възпитани. Трябва да чувстваме потребностите на днешното време. Представете си моята баба е живяла през целия си живот в едно село, но в седем държави. Баща ми – в 4 държави, а аз - в 2, но желая моят син да живее в една държава. Стигат ни тези травми от миналото, които нищо добро не се направили. Довели са само до неразбирателство, непознаване и поради тази причина непрекъснато се сещам за един арабски философ, който е казал: „Непознаването сред хората ражда омраза, а омразата чувство на несигурност и възможен конфликт“. С една дума този, който общува, се интегрира, а този, който не общува, се капсулира и трябва да търси врагове, за да оправдае състоянието, в което е изпаднал. И вината да е в някой друг. Ние на Балканите сме много креативни за това. Но това време отмина. Видяхме положителните примери от Скандинавия, Балтика, Вишеградската група и виждаме, когато са обединени какъв е техният принос както за себе си, така и за Европа и регионите, в които живеят.

Ние очаквахме България да бъде най-големият поддръжник не само за нас, но и за региона. Но след като Хърватия и Словения станаха членове на ЕС, те правят това, което трябваше да направят България и Гърция. Вижте, вместо фондовете да бъдат управлявани от Гърция и България, след Берлинският процес те ще бъдат управлявани от Словения и Хърватия. Целият наш регион има нужда от нова инфраструктура – магистрали, жп линии, оптични кабели. Нужна е бърза комуникация. С България ние дори нямаме жп връзка, магистрала. Продължаваме да робуваме на онази представа от Студената война да няма комуникация Изток – Запад, да е само Север – Юг. Но всички придобивки, които имат България, Македония, Албания и Гърция, са от времето, когато е съществувала Виа Егнация – това е Пътят на коприната на християнството, философията и изкуството – всичко, което е красиво и добро. От Север – Юг идват армиите, по тази причина този път се нарича Виа Милитарис и това е този коридор, който днес наричаме номер 10 и се използва от бежанците.

Използвам всяка възможност и покана да дойда в София, да поддържам тези контакти. С покойния президент Желев имахме изключителни отношения. Аз бях член на неговия Балкански клуб. С президента Петър Стоянов – също имаме прекрасни лични отношения. Той беше гост на моето училище за лидери, както и Първанов. Същите отношения искам да имам с президента Плевнелиев. Искам той да дойде в Македония и се договаряхме кога това да стане. Да отворим много врати, много канали за сътрудничество и да увеличим взаимното доверие.

Изпращаме хуманитарна помощ и за бежанците в Македония

По инициатива на министър-председателя Бойко Борисов утре ще бъде предоставена хуманитарна помощ за бежанците и мигрантите, намиращи се...

Приключи времето на старата дипломация. На Балканите трябва да бъдем искрени, нямаме време за губене в процедури и бюрокрация. Живеем в много динамична епоха. Мандатите идват и си отиват, но човечността и личните контакти остават. Необходими са повече лични контакти, които да възстановят взаимното доверие. Така ще се опознаем повече и ще имаме повече показа всички заедно от това сътрудничество".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com