Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до Велика Сърбия

5580
Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до Велика Сърбия
Снимка: iStock/Guliver

В Тирана не са много убедителни, когато осъждат публично коментарите за Велика Албания като пропаганда на руснаците и сърбите, предназначени да предизвикат страх на Балканите, коментира гръцкият ежедневник Kathimerini.

Фактите говорят сами за себе си. Неотдавнашен пост в социалната мрежа Facebook от президента на Косово Хашим Тачи предизвиква сериозни противоречия. В него държавният глава на най-младата държава на Балканите разкри, че по време на неотдавнашна среща той и албанският премиер Еди Рама са обсъдили "необходимостта от пълното отваряне на косовско-албанската граница и създаването на албанска зона без граници под евроатлантическия чадър". Тачи добави, че тази зона трябва да включва райони в Южна Сърбия с етническо албанско мнозинство.

Сръбски министър: Велика Албания е факт

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че се застъпва за демаркация на границите между косовските албанци и Сърбия в...

От години албанците систематично провеждат политика на "национално обединение" с цел да създадат това, което мнозина определят като "естествена Албания" (по същество друг начин да се каже "Велика Албания", за да се отслабят реакциите от съседни страни и силни геополитически играчи).

Албания и Косово вече имат обща учебна програма, както и съвместни посолства и дипломатически мисии. През 2014 г. албанското правителство отмени разрешенията за работа за етнически албанци от Косово и Прешевската долина в Сърбия. Преди няколко дни мярката беше разширена за етническите албанци в Северна Македония и Черна гора.

Засега планът изглежда е създаването на албанско шенгенско пространство, с премахването на границите между двете страни. Но стъпка по стъпка те придвижват Тирана към отколешната ѝ мечта, макар да рискува негативна реакция.

Предложението на САЩ за размяна на територии между Косово и Сърбия улеснява нейните планове за обединяване на албанските земи, тъй като предвижда присъединяването на Прешевската долина, където населението е предимно етническо албанско. Това само по себе си е огромна стъпка към обединяване на етническите албанци на Балканския полуостров.

САЩ е против "Велика Сърбия", но и против "Велика Албания"

Американското правителство не подкрепя създаването нито на "Велика Албания", нито на "Велика Сърбия". Това каза посланикът на САЩ в Сър...

Сръбското ръководство реагира на изявлението на Тачи. Въпреки това - както демонстрират коментарите на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич - те не се противопоставят на идеята за размяна на територии.

Причината е проста – подобен сценарий би улеснил процеса на обединение на босненските сърби със Сърбия, която междувременно ще възстанови контрола над населението в северната част на Косово, етнически сръбско.

Но така освен Велика Албания ще се появи и Велика Сърбия. Двата важни исторически спора на Балканите, албанският и сръбският въпрос, биха били уредени, но с риск от по-голям домино ефект, предупреждават от редакцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани