Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косово призова ЕС да връща нелегалните му емигранти

12 февруари 2015, 21:30 часа • 26981 прочитания

Вътрешният министър на Косово Скендер Хюсени призова ЕС да връща хилядите граждани на Косово, които през последните месеци напуснаха страната и търсят убежище в страни от ЕС, предаде БГНЕС.

"Винаги са ни казвали, че голяма част от нелегалните емигранти нямат статут и ще бъдат изпращани обратно. Надявам се това да стане бързо", каза Хюсени след среща със своята австрийска колежка Йоана Микл-Лайтнер във Виена.

Голяма част от емигрантите, които имат нужда от виза, за да влязат в Шенген, първо преминават в съседна Сърбия и оттам, плащайки на контрабандисти, преминават границата на Унгария, която е член на ЕС. Само за януари Будапеща е получила 13 000 молби за убежище, като по-голяма част от тях са от косовски емигранти.

Хюсени каза още, че ЕС трябва да направи нещо, за да прогони "илюзията" сред емигрантите, подхранвана от контрабандистите, че те ще могат да получат убежище в страни от ЕС. Според австрийската вътрешна министърка Микл-Лайтнер Косово е сигурна държава и тези, които я напускат, "нямат шанс да получат убежище". Тя допълни още, че се надява процедурите за убежище да се ускорят и отхвърлените кандидати да се връщат в своята родина до 10 дни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес