Косово стана международен държавен субект

6397
Косово стана международен държавен субект
От днес мисията на ООН в Косово няма да е на масата", заяви Хашим Тачи

Косовският премиер Хашим Тачи заяви, че с постигнатото днес в Брюксел споразумение за регионалното представяне, Косово е станало международен държавен субект в Европейския съюз и че става дума за интеграцията, а не за изолацията на Косово, предаде агенция Танюг.

"Взехме решение за бъдещето на Косово. Косово ще се представя само, а не други да го представят. От днес ЮНМИК (мисията на ООН в Косово) няма да е на масата", заяви косовският премиер на пресконференция.

Сърбия и Косово се договориха за регионално сътрудничество

Белград и Прищина постигнаха днес споразумение за регионално сътрудничество в рамките на диалога за затопляне на трудните им отношен...

Той посочи, че споразумението е вход за процеса на либерализация на визите, установяване на търговски отношения между Косово и Европейския съюз и за начало на процеса на стабилизиране и асоцииране.

Според Тачи най-важното е че от днес Косово ще членува и ще бъде представяно със своето име във всички двустранни и многостранни отношения като равноправна държава. По думите му формулировката в споразумението не е идеална, но е най-приемливата в този момент.

"Това е временна формула, но при всички случаи става въпрос за споразумение за благополучието на Косово", посочи Тачи. Делегациите на Белград и Прищина постигнаха днес в Брюксел споразумение за регионалното представяне на Косово и съвместното управление на граничните пунктове. При участие в регионални форуми пред делегацията на Прищина вече ще стои надпис "Косово" със звездичка и бележка под линия с текст

"Това име не предрешава статута на Косово и е в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и с решението на Международния съд в Хага за косовската декларация за независимост". Решението на Международния съд гласи, че провъзгласената през 2008 г. независимост на Косово не противоречи на международното право.

Сърбите в Северно Косово отвориха два пропускателни пункта на границата със Сърбия

Сърбите в Северно Косово отвориха днес два пропускателни пункта по границата със Сърбия, които блокираха от юли. Така те изпълниха едно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com