Косовският премиер: Сърбия обеща да не плаши със сила, но още не ѝ вярвам

1249
Косовският премиер: Сърбия обеща да не плаши със сила, но още не ѝ вярвам
Снимка: Getty

Косовският премиер Албин Курти се похвали пред депутатите в парламента за постигнатото принципно споразумение от Охрид със сръбския президент Александър Вучич, макар Вучич да не положи подпис.

„Усилията си заслужаваха, защото постигнахме нещо важно. Основното споразумение потвърждава, че международните отношения на Косово се развиват въз основа на Хартата на ООН и всички основни права, които характеризират суверенната държава. Сърбия се съгласи да третира Косово като равноправен член на международната общност. Сърбия също обеща да не заплашва с използване на сила, но аз все още не бих вярвал на това", каза Курти, цитиран от БГНЕС.

Курти: Очаквам международните фактори да осъдят Сърбия за неизпълнението на Охридското споразумение

Косовският премиер Албин Курти заяви днес, че очаква международните фактори да осъдят поведението на Сърбия за неприлагане на Охридскот...

Припомняме, че според предложения план на ЕС Прищина и Белград трябва да направят компромиси една с друга. Косово ще трябва да създаде Общност на сръбските общини в Косово и Метохия - т.е. да допусне по-голямо самоуправление на сръбските граждани на територията си. Сърбия пък ще трябва да признае отцепилата се през 2008 г. страна. Двете ще зачитат документите за пътуване, дипломите, регистрационните табели и митническите печати на другата страна.

Курти заяви, че от началото на мандата си начело на правителството се е ангажирал да превърне диалога между Прищина и Белград в равноправен диалог между две равнопоставени страни. Добави, че след представянето на френско-германския план диалогът е навлязъл във втората фаза и че съюзниците са установили рамка със строги условия, така че различията остават в миналото.

Той каза, че задълженията от международните споразумения не могат да бъдат избегнати, но добави, че не може да се постигне по-добър текст на споразумението и че е ясно, че Косово няма да бъде обременено от друга структура на управление. Общността на общините със сръбско мнозинство няма да има изпълнителни правомощия, посочи Курти.

Премиерът добави, че Косово и Сърбия трябва да се ангажират с развитието на нормални отношения. По думите му - Сърбия не трябва да блокира членството на Косово в международни организации и споразумението и анексът за прилагането му са де факто признание с необратим статут.

Вучич: Не ме интересува кой ще спечели войната в Украйна

За сръбския президент Александър Вучич явно няма значение кой ще спечели кървавата война, започната от Русия в Украйна. Той заяви,...

Курти добави, че всички задължения, установени от споразумението и анекса, вече са в сила и се наблюдават от Европейския съюз. Страните ще получат стимули за членство и финансова подкрепа от ЕС.

ОЩЕ: Косовският вицепремиер Бислими бе замерен с торта и млечен шейк от опозицията (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com