X
 
 

Курти: Без разширяване на ЕС няма диалог Прищина – Белград

460 0
photo of Курти: Без разширяване на ЕС няма диалог Прищина – Белград
Снимка: Getty
Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово Движение „Самоопределение” Албин Курти смята, че решението на ЕС да не започне преговори с Македония и Албания ще се отрази негативно върху възможността за постигане на договор между Сърбия и Косово, предава БГНЕС.

Пред The Guardian спряганият за бъдещ премиер на страната заяви, че без перспектива за членство, Белград няма да има стимул за постигане на споразумение с Прищина.

Без Косово в „Малкия Шенген” и Албания ще се оттегли

Албания ще се оттегли от балканския „мини Шенген”, ако Косово не бъде включено в тази форма на сътрудничество, заяви албанс...

„Европейският съюз е важен исторически проект и нито един човек поотделно не може да бъде негов автор, режисьор или лидер. Няколко пъти бяхме свидетели как ситуацията на Балканите се влошаваше всеки път, когато Жан-Клод Юнкер заявеше, че няма да има по-нататъшно разширяване”, подчертава Курти.

Относно бъдещите си намерения като премиер на страната Албин Курти заяви, че ще премахне митата за сръбските стоки, „само ако Белград предприеме реципрочни мерки, които ще направят възможен свободния внос на стоки от Косово на територията на Сърбия”.

Подчерта, че сръбските дипломати ще трябва да прекратят международната си кампания за убеждаване на призналите Косово държави да оттеглят своите актове.

„Ако искат диалогът да започне, трябва незабавно да спрат разпространението на клевети за нашето право на държавност. Сърбия трябва да се срещне със собственото си минало, вместо да гледа на Косово и Албания през военен бинокъл. На Сърбия ѝ е необходима интроспекция”, смята Курти.

Сърбия очаква да получи гаранции от ЕС за Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич в свое интервю за австрийското издание „Щандарт” коментира възможността да страната ...

Политикът смята, че сътрудничеството между Сърбия и Косово ще започне с разговори между обикновените хора за ежедневни проблеми и въпроси, като земеделието, например.

Обяви се изцяло против идеята за размяна на територии, защото където и да се постави границата, от другата ѝ страна ще има и сърби, и албанци. Според него, привържениците на идеята се преструват, че подобно нещо може да се постигне по мирен път.

В отговор на въпроса за присъствието на знамето на Албания в офиса на „Самоопределие” Курти заяви, че „има по-важна работа от пренареждането на кабинета си”.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...