X
 
 

ЕК следи дали Сърбия преговаря с Русия за Евразия

1163 1
photo of ЕК следи дали Сърбия преговаря с Русия за Евразия
Снимка: Wikimedia
Европейската комисия следи внимателно преговорите за договор за свободна търговия между Сърбия и Русия в Евразийския икономически съюз и очаква Белград да се придържа към външната политика на ЕС, заяви говорителката на ЕК Мая Коциянчич.

„Внимателно следим ситуацията и обсъждаме тези въпроси по време на редовните ни политически и търговски разговори със сръбските власти”, каза тя и допълни, че се очаква Сърбия постепенно да започне да се придържа към общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС.

Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада

Опозиционният сръбски вестник „Данас” публикува в днешния си брой анализ, свързан с посещението на министър-председателя на...

По време на посещението си в Белград Дмитрий Медведев обяви предстоящото подписване на договор за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз на 25 октомври в Москва. Договор, който ще бъде подписан от министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич.

В тази връзка сръбският президент Александър Вучич обяви, че договорът ще даде на Сърбия достъп до пазар със 180 милиона потребители.

Според Коциянчич, в контекста на преговорите за присъединяване Сърбия е поела ангажимент в деня на встъпването си в Евросъюза да се оттегли от всички двустранни търговски договори. Оттеглянето от договора за свободна търговия с трети страни не е ново условие, а общо правило, което се отнася да всички държави-кандидатки за членство в Европейския съюз.

ЕС е най-големият търговски партньор на Сърбия, стокообменът с която представлява 63% от общия стокообмен на Сърбия и има много добра динамика и ръст.

За почти половината сърби членството в ЕС е само приемливо

Според проучване на белградското Бюро за социални изследвания (БИРОДИ), 45,5 на сто от сръбските граждани смятат членството в ЕС за най...

Търговията с Русия съставлява по-малко от 10 % от общия външнотърговски обмен на Сърбия.

Европейските инвестиции в Сърбия са над 10 пъти повече от руските, подчертава Коциянчич.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • а. 343 пъти прочетено ли - без обществен интерес 1 а. 343 пъти прочетено ли - без обществен интерес преди 4 седмици Профил на трол?
    б. Юнкер убеден в постигнатото : така е , Северна Ирландия , една от всички както от никого призната територия някъде помежду ЕС и Атлантидата . в. мониторин отпада , щом всеки има собствен монитор не е нужно монитор за всеки и всички , частник-монитор , новата политика , новият люзонг . г. следва голям контест : най-красивият монитор , къде ? Кой производител ? С или без шипс от Хауй ? Ама Флей виж още ›› тбук , Дуугле ? д. както и най-тежкото за решаване : газьол , дизел или бенсин за утопление на нашите печки-въглища ? е. въпрос джокър от "Стани богат" : как се нарича ток произведен чрез ядрена технология - 1. ядрен ток , 2. технологичен ток , 3. ток ?