Курти: Сърбия използва методите на Путин срещу Косово

1478
Курти: Сърбия използва методите на Путин срещу Косово
Снимка: Getty Images

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Сърбия използва методите на руския президент Владимир Путин, като представлява заплаха не само за Косово и Балканския регион, но и за собствените си граждани след неотдавнашния арест на двама граждани на Косово от сръбските власти.

На първото заседание на своето правителство тази година, Курти обвини Сърбия в несправедливи, умишлени и злонамерени арести на косовски граждани и изтезания на собствените си граждани, съобщи "Коссев".

„Сърбия представлява заплаха не само за нашите граждани, нашата сигурност, регионалната стабилност на Балканите, но наскоро показа, че представлява заплаха и за своите граждани, които са готови да се извинят за сръбския геноцид в Косово… Сърбия продължава пътя на Путин, от сплашване до нечовешко изтезание на политически опоненти“, каза Курти пред своите министри, цитиран от БГНЕС.

Още: Курти с първи думи за решението за регистрационните табели на Сърбия

Премиерът припомни жестокия побой и ареста на лидера на Републиканската партия в Сърбия Никола Сандулович, който беше задържан миналата седмица в Ниш. Курти подчерта, че сръбската държава „не само го е пребила, но и е повдигнала обвинения в подбуждане на омраза, след като той се е поклонил на гроба на 7-годишната Блерина Яшари, която е убита от сръбските сили преди три десетилетия“.

Арестите на косовски граждани в Сърбия

Косовският министър-председател отбеляза в своята реч неотдавнашния арест на косовски граждани в Сърбия. Хасан и Джавит Дакай бяха арестувани на 5 януари от сръбските власти, след като преминаха границата с Косово на граничния пункт Мердаре. Ден по-късно Върховният съд в Белград наложи едномесечен предварителен арест на Хасан Дакай, бивш член на Армията за освобождение на Косово (АОК), който е обвинен във военни престъпления. Джавит, брат му, беше освободен.

Още: Запада с конкретни идеи как сърбите да са доволни в Косово

„Хасан Дакай продължава да бъде задържан несправедливо и произволно. Това не е за първи път, нито е изолиран случай. Това е умишлено и злонамерено поведение от страна на Сърбия, което противоречи на международните конвенции за правата на човека“, каза Курти.

Той обвини Сърбия, че не спазва постигнатото с посредничеството на Европейския съюз споразумение между двете страни за нормализиране на отношенията, договорено по-рано миналата година. „Член първи от споразумението гласи, че Косово и Сърбия, ще развиват добросъседски отношения помежду си, основани на равноправие. Сърбия обаче избира всичко друго, но е и добрите отношения с нас; всъщност избира да атакува Косово, както направи на 24 септември 2023 г. в Банска, и след това да защити извършителите на този акт, водени от Милан Радойчич“, каза Курти.

Още: Дейвид Камерън: Има сили, които искат да дестабилизират Западните Балкани (ВИДЕО и СНИМКИ)

Радойчич, бивш заместник-председател на "Сръбска листа", най-голямата сръбска партия в Косово, пое отговорност за нападението срещу косовската полиция от група въоръжени сърби миналата година. При терористичната атака загинаха косовски полицаи и двама нападатели. Косово поиска екстрадирането на Радойчич, но Сърбия отхвърли тази възможност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com