Къде Турция издирва поддръжници на Гюлен?

2309
Къде Турция издирва поддръжници на Гюлен?
Снимка: Pixabay.com

Малко след като България разреши екстрадицията на бизнесмена Абдуллах Бююк става ясно, че страната ни не единствената, от която Турция е искала екстрадиция или предаване на предпологаеми поддръжници на организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, съобщава БНТ.

Държавите, в които турското правителство търси метежници, са Съединените щати, Гърция, Италия, Татарстан, Саудитска Арабия, Дубай и България, като само последните три са изпълнили искането на турската държава.

Ултиматумът на Ердоган към САЩ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде на Съединените щати ултиматум късно в сряда – Вашингтон трябва или да предаде обв...

Общо 32-ма отзовани турски дипломати не са се завърнали в родината си. Вчера изтече срокът за това и външният министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че тези, които са избягали, ще понесат съответните правни действия.

В Съединените щати се намира ислямският проповедник Гюлен. Там е и обявеният от вчера за издирване бивш футболист Хакан Шюкюр. Звездата на "Галатасарай" стана любимец на всички турци след рекордно бързо вкаран гол по време на световното през 2002-ра, той е и бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Анкара повдигна обвинение срещу него, че е част от движението на Гюлен и издаде заповед за ареста му.

Искане за изпращане към Турция на турски граждани е отправено и към Гърция, където все още се намират 8-те военни, които часове след пуча пристигнаха с хеликоптер и потърсиха политическо убежище. От там други двама полковници от военноморските и сухопътните сили са напуснали страната заедно със семействата си и в момента се укриват в Италия.

От италианското външно министерство съобщават, че са уведомени, но отричат да имат информация за тяхното местонахождение. Рим не е получил и официално искане за екстрадиране на турските граждани. Предполага се, че издирвани от Анкара военнослужещи има и в Холандия.

Над 30 турски дипломати не са се завърнали в страната, след като са били отзовани

Десетки дипломати не са се отзовали в Турция, след проваления опит за преврат от 15 юли, заяви външният министър на страната Мевлют Чав...

Турският външен министър Чавушоглу съобщи и за държавен служител в Татарстан, за когото се твърди, че е избягал през Москва към Япония.

„Благодарим на Саудитска Арабия и Дубай за съдействието им. Заловиха и върнаха на свои разноски и със свои самолети тези изменници. Разчитаме и на европейските ни партньори, че ще откликнат на молбата ни за връщане на предателите обратно в Турция“, каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Към настоящия момент Саудитска Арабия и Дубай са сред малкото държави, изпълнили искането на Турция за връщане на издирвани поддръжници на Гюлен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

Додик: Черногорската подкрепа за резолюцията за Сребреница е срамен акт

Румъния: 11 000 украинци са влезли нелегално в страната, за да избегнат военна служба

От началото на годината: Албания с 38% ръст на чуждестранните туристи

ЕС предупреди: Спира финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

Джафери: Задължително е Северна Македония да продължи по европейския път

ЕК: Осигурихме заем от 50 млн. евро за РСМ

Сериозен недостиг на работнци в началото на туристическия сезон в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com