Майк Пенс: Русия се опитва да прокара нови граници в Западните Балкани

6193
Майк Пенс: Русия се опитва да прокара нови граници в Западните Балкани
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия се опитва насилствено да прокара нови граници на Западните Балкани, заяви американският вицепрезидент Майкъл Пенс в черногорската столица Подгорица, предава БГНЕС.

Той изрази това мнение пред ръководителите на държавите от страните-участнички в Адриатическата харта. „Русия продължава опитите да покара със сила нови граници на Западните Балкани. Тя се опита да дестабилизира региона и да ви раздели от останалата Европа. Тези намерения бяха ясни миналата година, когато московски агенти се опитаха да провалят изборите и дори да убият премиера, за да бъде разубеден черногорският народ и да не влиза в НАТО“, посочи Майкъл Пенс. По думите му руската страна носи отговорност за своите действия и Тръмп възнамерява да подпише закона за американските санкции спрямо нея.

Пенс: Възможно е САЩ да отменят санкциите срещу Русия

Макар президентът Доналд Тръмп да подкрепи санкциите срещу Русия, има възможност те да бъдат отменени, заяви американският вицепрезид...

„Тръмп ме изпрати като знак за продължаващата ангажираност на САЩ към Балканите, при Тръмп Вашингтон ще продължи да подкрепя всеки един от вас“, увери вицепрезидентът. По думите му „САЩ отхвърлят всякаква възможност за използване на сила в региона, Западните Балкани сами вземат решение за своето бъдеще“.

По-рано Пенс заяви на съвместната пресконференция с премиера Душко Маркович, че бъдещето на Западните Балкани и на Запад.

До края на деня той ще има двустранни срещи с лидерите на страните от Адриатическата хартия. На срещата на върха на Хартата в Подгорица участват лидерите на Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Хърватия, Словения, Сърбия и Косово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com