X
 
 

Македония ще получи дата за преговори с ЕС

2890 0
Македония ще получи дата за преговори с ЕС
Снимка: Wikimedia Commons
Северна Македония и Албания ще получат дата за начало на официални преговори за членство в Европейския съюз, пише македонската версия на "Свободна Европа", като цитира Bloomberg.

Медията твърди, че е видяла писмо, изпратено до министри от ЕС по интернет, от което става ясно, че на срещата в Люксембург на 15 октомври ще бъде определена датата за Тирана и Скопие.

Има ли Македония по-големи шансове от Албания за Европейския съюз?

Европейският съюз не изключва възможността първо да вземе решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония, ка...

Bloomberg припомня, че през лятото Франция, Германия, Холандия и Дания блокираха получаването на дата за начало на преговорите, което се очакваше да стане по-рано през годината.

Причината е разочарованието, че някои държави от Източна Европа, които се присъединиха през 2004 г., не успяват да гарантират върховенството на закона, предаде БГНЕС.

"Въпреки че преговорите траят години - или дори десетилетия, ако се има предвид Турция, както и положителният изход не е гарантиран, получаването на дата ще е победа за Северна Македония.

Държавата инвестира голяма част от своя политически капитал в постигането на Договорa с Гърция за промяна на името, с надеждата, че това ще разчисти пътя към членство в Европейския съюз", пише Bloomberg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители