Македония утре чака официално съобщение за покана в НАТО

1918
Македония утре чака официално съобщение за покана в НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Утре чакаме официално съобщение от централата на НАТО в Брюксел, че Македония ще получи покана на следващата среща на върха на алианса в Брюксел на 11 и 12 юли, съобщи националният координатор за НАТО Стево Пендаровски на 98-ия „Роуз-Рот“ семинар в македонския парламент.

„Генералният секретар Йенс Столтенберг ще обяви това, което македонските граждани чакат от години. Това ще бъде заключителния етап от нашето асоцииране в алианса, имайки предвид, че Република Македония е неофициален рекордьор с 19 точки от Плана за действие за членство в НАТО“, каза Пендаровски.

„Междувременно“, отбеляза той, „Македония показа завидно ниво на съпротива, твърдост, като се има предвид, че два пъти е била на косъм. За първи път през 2001 г., когато имахме вътрешен конфликт и едва четири години по-късно, през 2005 г. получихме статута на страна-кандидатка за членство в ЕС. Вторият път беше последната година след 11 години твърд автократичен режим, като само за една година получихме покана да се присъединим към алианса. Сега, една година след влизане в парламента, обсъждаме Македония да стане член на алианса и принципна договорка на дата за преговори с ЕС за юни следващата година“, оцени Пендаровски.

Той добави, че през изминалата година Македония е затворила три груби стратегически въпроса - първият е подписването на Договора за добросъсердство с България, което според него е било спънка за приближаването към ЕС. На вътрешно ниво е приет Законът за езика - стожерен елемент от Рамковия договор. И последният е подписването на Договора с Гърция за решаване на спора за името, предаде БГНЕС.

Пендаровски обърна внимание на присъствието и помощта на НАТО в Македония след 2001 г. с трите си мисии за стабилизиране на страната.

„НАТО през тази година помогна на кризисните райони да се реинтегрират и да бъдат под контрола на централната власт. По този начин Македония успя да влезе в нормален процес на реформи и в тази първа фаза на стабилизиране получи статут на кандидат за членство в ЕС“, каза Пендаровски.

Той припомни, че членството в НАТО е най-големият кохезивен фактор в страната, като се има предвид, че около 80 на сто от гражданите са за членство, независимо от етническата принадлежност, което не е случаят с останалите страни-кандидатки.

За ползите от НАТО днес, той заяви, че въпреки, че няма заплаха за териториалната цялост на държавата, светът е изправен пред друг вид заплахи като хибридни войни, кибератаки и ефекта от фалшивите новини, които могат да нанесат доста щети на икономиката на страната.

„Имаме големи проблеми с тероризма с религиозни подтекст, а фокусът е върху близкоизточните войни, особено в Сирия, където наши граждани воюват и сътрудничеството в рамките на НАТО в тази област е много необходимо“, каза Пендаровски.

Той заключи, че за разлика от ЕС, в НАТО няма умора от разширяването, в НАТО никой не мисли за Брекзит, а за напускане на алианса не мисли нито Исландия, която няма армия, нито Люксембург, чиято армия наброява 450 военнослужещи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com