X
 
 

Македонската диаспора реагира остро на твърденията на БАН за езика

2468 6
Македонската диаспора реагира остро на твърденията на БАН за езика
Снимка: iStock/Guliver
Обединената македонска диаспора (ОМД) реагира остро на позицията на Българската академия на науките (БАН), че македонският език не съществува. Това предава скопското електронно издание ММС, цитирано от агенция "Фокус".

„Това е последната от поредицата антидемократични нападки. Позицията на БАН отразява настоящата българска политика за отричане на съществуването на уникален македонски език. Крайната цел на тази политика е да се попречи на Македония да има официален език, признат в рамките на ЕС, щом страната се присъедини към Съюза“.

Пендаровски: Опасяваме се, че ще станем втора Турция

Евентуално отлагане на преговорите за членство може да има „непредвидими последици” за целите Западни Балкани, заяви презид...

„Предвид лекотата, с която македонското ръководство се предаде на малтретирането от страна на нашите съседи, няма да е изненадващо, ако официалните лица в Скопие пренебрегнат този скандал“.

„ОМД обаче призовава македонските власти да осъдят този неподходящ акт на България и да заемат ясна и единодушна позиция в защита на Северна Македония и нашия език. Освен това ОМД призовава ЕС да протестира срещу изявлението на българите, тъй като отричането на език нарушава дългогодишната му езикова политика“, се казва още в изявлението на ОМД.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Няма процедура за международно признаване на език!!! Всичко останало са манипулции и заблуди с определена цел.
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Принципно тези са които са пародийна Но все пак заплаха за Националната сигурност. Те правят това което правят вече много по опасно и дори и за накой региони и неспасяемо почти пръскане на зарази и провокации нарушаващи Единството на Нацията. Има една шайка соросоиди като професор/ представяте ли си/ стойков , някакъв си ян пирински и още една дузина платени провокатори и една Шайка лумпени.
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  За Кърджалийско и Лудогорието става въпрос. Там всякакви проосмански емисари най безпрепятствено си пръскат заразите и отровите. Но и го и правят и тези в Пиринско. Разбира се Сърцето на Пиринско е БЕТОНИРАНА ЧАСТ ОТ Българският НАРОД.и там няма реално опасност , но означава ли и тези безпроблемно да си пръскат заразите и отровите за някакво ЛИПСВАЩО Северномакедонско малционство.
  : 0 !
 • Октомври 3.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ама само една малка част от Македонците/ките в Р.България живее и е от Пиринско. А , аз НИКОГА не съм се чувствал за друг освен за Българин. И това са още и МЛН. Е , ако бяхме друг от Българският Народ народ то то тогава България щеше да има Кюрдски проблем както го има Турция. И някакви продажници от Пиринско дори и им се позволява да източват и бюджета на Р.България чрез почти незаконните съдилщ виж още ›› а в Страсбург
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  На всички е добре известно как през 1945 г. по заповед на Тито бяха конституирани в рамките на Югославска Република Македония нейните азбука и литературен книжовен език. Ето защо няма основания тази езиково-книжовна норма да бъде валидизирана като "македонски език" за целия географски регион, а единствено като езиково-книжовна норма на Република Северна Македония.
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  тази диаспора са продадените души избрали да служат на ЛЪЖАТА. те са и тези дето са над незаконната Противодържавна омо /лъже/ Илинден Пирин и там другите подобни.