Македонският президент упрекна ЕС в нерешителност по миграционната криза

752
Македонският президент упрекна ЕС в нерешителност по миграционната криза

Нерешителността на Европейския съюз в борбата с последиците от сегашната миграционна криза и интеграцията на балканските държави поставя под заплаха сигурността на Македония и води до застоя на региона.

Това заяви президентът на Македония Георги Иванов в речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Според него повече от 20 милиона мигранти от Азия и Африка вече са в непосредствена близост до външните граници на Европа, а "много от тях са вече в Европа и ЕС трябва да намери начини и механизми да защити своите граници, да гарантира сигурността на коридорите и да интегрира мигрантите и бежанците, но да не ги асимилира. "

"Македония високо оценява двустранната помощ, ние предприемаме действия и вземаме решения за защита на нашата територия и територията на ЕС. Затова трябва да отбележа, че блокирането на процеса на интеграцията ни и нерешителността на Европейския съюз за справяне с миграционната криза застрашава сигурността на Република Македония", каза Иванов, цитиран от БГНЕС.

Македонският президент добави, че, за да се контролира потока имигранти и бежанци през територията на републиката, се е наложило да бъде включена армията в защита на границата. Той подчерта, че така "успяхме да гарантираме сигурността на републиката."

29 бежанци загинаха след инцидент с лодка край Египет

Най-малко 29 души загинаха, а над 150 бяха спасени, след като лодка с бежанци се преобърна край бреговете на Египет. Спасителни екипи ...

"Ако погледнем Европейския съюз, ще забележим, че в него се появяват пукнатини. Европейският съюз премахна границите между държавите, но не може да защити своите външни граници от най-сериозните кризи – миграционната криза и заплахата за сигурността. Миграционната вълна доведе до разхлабване на европейските институции и политики и тези провали са последователни", каза президентът на Република Македония.

Той изрази съжаление, че Македония е независима държава в продължение на 25 години и от първия ден на своята независимост "се сблъсква с непосредствените заплахи, които идват от територията на Евросъюза и страните-членки на НАТО, както и от страни-членки на ООН", посочвайки миграционния проблем и международния тероризъм.

"През последните 25 години нашият път към международно признание и интеграция се усложнява от това, че са налице твърде много пречки, изправихме се пред проблема с отричането на самоидентичността на Македония и на македонските граждани и всъщност по тази причина не ни дават възможност да се присъединим към НАТО и Европейския съюз ", изрази мнението си Иванов.

Той посочи, че в продължение на пет години Македония е очаквала да бъде изпълнено решението на международния съд по спора за името на републиката между Гърция и Македония, но "то така и си остава неизпълнено до днес, което е ярък пример за неефективността и нерешителността на Европейския съюз. " Президентът Иванов каза, че такъв подход към интеграцията на балканските страни в ЕС е довел до "застой на региона и засилването на агресивни тенденции."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com