X
 
 

Македонският външен министър: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

3931 17
photo of Македонският външен министър: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин
Снимка: МВнР
Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тема на телевизия Телма говори относно Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която успя да намери общ език за праисторията, античността и дори за средновековието, но все още не за произхода и работата на Гоце Делчев, като отбеляза, че такива въпроси трябва да се решават с много мъдър подход, пише македонският ежедневник „Денешен“, цитиран от "Фокус".

По думите на първия дипломат на Скопие, има разлика в очакванията и на двете страни в Комисията. Той поясни, че София иска спорните части от историята да се съгласуват по-бързо, „а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат истинско решение, основано на факти, но и взаимно уважение“.

Скопие: От "наш автентичен интерес" е да изпълняваме договора със София

От „наш автентичен интерес“ е да изпълняваме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България....

На въпрос дали изявленията, че Гоце Делчев е българин оставят място за разрешаване на спорните въпроси, Димитров посочи, че в София му е поставен обратния въпрос.

„Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е дълбоко вкоренен в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя държава“, заяви министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата трябва да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат предвид и двете перспективи.

Той отбеляза, че в тази ситуация могат да възникнат две ситуации, които да доведат до спиране на процеса.

„Първият риск е, ако се преструваме, че се сближаваме и говорим по тежки въпроси, а другият риск е ако има поставяне на условия и несъответен натиск, предвид това, че България е страна-членка на Съюза“, добави той.

Никола Димитров: Без взаимна почит не може да сме близки

"Желанието да се стигне до успех беше по-силно. Главното беше да защитим идентичността си. Най-лесно е да оставим сложните въпроси на с...

„Тук, при Гоце, процесът не върви така гладки, има проблеми с прилагането на един важен и тежък договор. Решението е да не влизаме в конфликт, а да намерим начин ние да ги разберем тях и те да разберат нас“, заяви първият дипломат на Скопие.

Димитров коментира и предстоящите парламентарни избори в Гърция. Той заяви, че Преспанският договор ще бъде приет от всяко гръцко правителство, но ще има период за изграждане на доверие, период на запознаване, „но ще намерим разбирателство с което и да е гръцко правителство, че пътят, по който сме тръгнали, е важен и за двете държави. Става въпрос за мост на приятелство, който бе приветстван от целия свят“, заяви министърът.

Той подчерта, че не може да предвиди кой ще спечели, дали Алексис Ципрас ще загуби и на неговото място ще дойде опозиционната Нова Демокрация, оглавявана от Кириакос Мицотакис, но подчерта, че всяко гръцко правителство с течение на времето ще разбере значението на процеса на помиряване и онова, което е постигнато с Преспанския договор.

Що се отнася до възможността споразумението да бъде отново отворено от Мицотакис, ако той дойде на власт, нещо, което лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, вече обяви, че ще приеме, Димитров подчерта, че няма никаква разлика в това, кой ще е начело на новото гръцко правителство и че ще се намери начин да се разбере кое е важното и кое е било приветствано от ООН, ЕС и цялата международна общност.

Разсекретени доклади на Уикилийкс вадят скелети от гардероба в Македония

На интернет страницата на Уикилийкс бяха публикувани нови документи, доклади на посолството на САЩ в Скопие, според които тогавашният м...

Превод и редакция: Иван Христов за "Фокус".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Българите са ТАТАРИ. ДА ТОЧНО тъка, Цар Самуил , братята Миладинови , Гоце Делчев и още милиони хора дето са живяли в сегашна МАКЕДОНИЯ, ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ и ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ СА МАКЕДОНЦИ. Българите са ТАТАРИ.....Българите са ФАШИСТИ.....Ама Българите никога и не могат да разбтрат това с техните промити мозъци от Бай ТОШО !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 11.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  Ама разбира се, ето един герой чист татарин: Христо Татарчев е роден на 16 декември 1869 година в град Ресен, тогава в Османската империя, в богато банкерско и търговско семейство. Негов брат е Михаил Татарчев, а братовчед Божирад Татарчев, също революционери от ВМОРО. Първоначално учи в Ресен, а от 1882 до 1887 година в Брацигово и в Пловдив. През 1885 година като гимназист в Пловдив участва в виж още ›› подготовката на Съединението, организирано от Българския таен централен революционен комитет.[2] По препоръка на началника на тайната полиция на БТЦРК Спиро Костов за агенти и куриери на комитета са приети Христо Татарчев, Пере Тошев, Андрей Ляпчев и Петър Кушев.[3] А БЕ МАКЕ, МО`Е ЛИ ДА СИ ТОЛКОЗ ТЪП?
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Сменете името България в Татарстан тогава и братята Миладинови и Гоце Делчев ще признаем за татари.
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Политическите репресии в България не започват от 1944 г., а от Освобождението. Има кървави преврати и убийства и насилия. И то не само срещу отделни политически противници - а масови - и срещу обикновени хора, само защото се знае, че симпатизират на тая или оная партия.И тези репресии изобщо не са само срещу нелегалната комунистическа партия, а и помежду останалите партии - всеки срещу всеки. Мног виж още ›› о малко знаем днес за тогавашната вилнеещата партизанщина и ужасите след превратите и по избори. Ако днес хората по места се страхуват по изборите да не си изгубят работата - тогава нещата са далеч по-страшни - направо за здравето и живота им.ТАКА БЪЛГАРИТЕ АСИМИЛИРАХА МАКЕДОНЦИТЕ
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  За съжаление българските лъжи и дезинформации не стигат до тук. Много рядко се говори за Македонците по черноморието, а именно в Несебър, Равда, Свети Влас, Поморие, Ахелой, Бяла, Бургас, Варна и т.н.историците казват,„това са българи“ от Македония, които са търсели спасение при „майка“ България. Истината обаче лъсва при обикновен разговор с тези хора и разбираш, че те никога не са били българи, виж още ›› а и една значителна част от тях имат роднини в Гърция, Македонци. Както казва един македонец от Равда, ние винаги сме и ще си останем Македонци, нашият национален герой е Гоце Делчев. Ние си говорим в къщи на МАКЕДОНСКИ, учим и нашите деца на този език.
 • 007 7 007 преди 2 месеца Профил на трол?
  Ако Гоце Делчев е българин не били било редно да има и българско малцинсво в Гърция? Защо България не повдигне този въпрос с южната ни съседка а само се заяжда със западната ни
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Така или иначе гърците са нашественици на Балканите, както и турците. Всички останали произхождат от древни местни племена. Тъй, че първо научи поне малко историята, а после задавай глупави въпроси!
  : 3 !
 • БДЖ 6 БДЖ преди 2 месеца Профил на трол?
  Гоце Делчев няма как да е бил толкова Вулгарен за да е българин. Кенеф-Бг оспорва правото на самоопределение на живите, но има претенции върху правата на мъртвите за които спомогна да умрат. Вулгаризма няма край и е в разцвета си, но после цвят идва есен. Семената му упадат исъхват в земята и гният там докато някой не се изпикае на тях и те покълнат, Вулгаврат
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  "Предложението" от македонски членове на историческата комисия да бъде съвместно честван Гоце Делчев според Титово-Сталинския "проект за създаване на македонска нация" е умишлено търсена поръчкова провокация за влошаване на отношенията между двете братски държави. Георги (Гоце) Николов Делчев, подобно на много други родолюбци (родени както извън, така и в пределите на новоосвоб виж още ›› одената Българска държава) пожертвха своя живот в борбата за освобождение от Османско иго на българското население от Македония и Одринска Тракия. Какво общо има това тяхно дело с Хитлеровия фашизъм и с Титово-Сталинския комунизъм от епохата на Втората световна война ? Тито и Сталин били ли са родени по времето на Гоце, за да определят те със задна дата тяхното българско самосъзнание и идеали ?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами как да знае, като е чел история от московски коминтерновски учебници!
 • северен македонец от Горно нанадолнище 3 северен македонец от Горно нанадолнище преди 2 месеца Профил на трол?
  Тоя си върти опашката и задника като разгонена мастия...!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Още от самото начало преговорите, между комисиите, тръгнаха в грешна посока. Единствения въпрос по който тябва да бъде постигнат консенсус е, че българи и македонци са един народ. Без значение как точно ще го формулират. Това слага точка на всякакви спорове относно историята, а другите въпроси не са предмет на разглеждане от тази комисия.
 • БДЖ 2.1 БДЖ преди 2 месеца Профил на трол?
  В Македония има много Вулгари. Зайко и Димитров са едни от тях. не случайно така добре се разбират с Бойко и грозното пате. Вулгаризма няма граници
  : 6 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  @ 2.1 Щом искаш да знаеш, много българи има по зяла Европа, че и навсякъде по света, а в Македония са всички, даже и албанците.
  : 2 !
Нагоре
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...