Медии от Тирана и Прищина: Охрид е албански град

20173
Медии от Тирана и Прищина: Охрид е албански град

Охрид е албански град. Това твърди албанската телевизия „Топ чанъл“ в документален филм, който беше излъчен през последните дни, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

Според изданието телевизията досега е излъчила документални филми за Дебър, Горна река и Тетово. Автор на предаването, озаглавено „Да не бъдеш албанец“, е журналистът Марин Мема. Албанският журналист представил и данни за някаква асимилация на албанците в Охрид. Според него корените на Охрид били илирийски, но днес историята на града се деформира.

Нови записи: За да остане на власт, Груевски амнистирал военни престъпници

Македонският министър-председател Никола Груевски, който винаги се е представял като голям патриот и защитник на македонците, се е до...

„Как се загубиха албанците в Охрид, които някога са били 80% от населението, а днес са само 6%? На кого принадлежат култовите обекти и дали имат връзка със славяните? Кой построи охридското кале? Какво всъщност бяха Филип Втори и неговият син Александър Велики? Защо една част от православните албанци се определят за македонци, а мюсюлманите за турци“, пита албанският журналист. Според изданието текст с подобно съдържание се е появил и на страниците на косовския вестник „Коха диторе“. В текста, озаглавен „Охрид, някога на албанците, които днес са малцинство“, се посочва, че Охрид бил един от най-старите албански градове.

„Според историческите сведения през 1462 г. Скендер бег е управлявал Охрид. Това е характерен албански град, изграден по модела на няколко албански града. Той има структурни и архитектурни приличия с наши градове като Берат, Джирокастро и Круя“, се казва в текста на „Коха диторе“.

В публикацията на „Дневник“ има поместен и текст на българския евродепутат Ангел Джамбазки, който заявява, че очаква денят, в който българското знаме ще се вее на манастира „Свети Наум“. Това според вестника било само едно от многото твърдения на Джамбазки, „който е известен с отричането на македонската идентичност“. В писмо от миналата година, изпратено до евродепутатите, Джамбазки информирал своите колеги, че Илиденското въстание от 1903 г. е българско въстание и географски, етнически и исторически Македония е неделимо свързана с България, българския народ и българската история.

„Друг евродепутат - Андрей Ковачев, в рамките на дебат, организиран в Брюксел, заяви, че македонците са българи, а България винаги е била от Охрид до Черно море. Това според него било регистрирано от британски пътеписци. Основната тема на дебата била, че македонците са българи. Освен това в България винаги се изтъква, че Охрид е един от най-важните български центрове. Миналата година в София беше открита и изложба на църковни реликви, които Българската армия ги е взела от Охрид и други македонски градове, като този град на изложбата е посочен като седалища на Българската автокефална архиепископия“, пише авторът на текста Биляна Арсовска.

Възможно ли е арест на Зоран Заев да свали Груевски?

Чашата ще прелее, ако властите решат да арестуват лидера на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев. Това каза бившият...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com