Мицотакис се извини за несправянето с пожарите

1142
Мицотакис се извини за несправянето с пожарите
Снимка: Getty Images

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис поднесе своите извинения на гражданите за "всякакви слабости“ в усилията за потушаване на горските пожари, които продължават да бушуват на един от островите в страната. Изявлението на премиера идва на фона на критиките за това как правителството се справя с бедствието, предаде Ройтерс, цитиран от БГНЕС.

Огромни пожари горят повече от седмица на Евбея, вторият по големина остров в Гърция. Стотици пожарникари се борят с огнената стихия. Пожарът на острова започна на 3 август, като дотук е унищожил по-голямата част от северната част на острова. Евбея бе популярен сред туристите като най-озелененият остров с много гори - плод на целенасочена политика на държавата в последните години. До днес по обед огънят успя да унещожи по-голямата част от къщите в северната част, заедно с хотели и други малки бизнеси. Няколко други горски пожара, обаче, се разпалиха в страната, като най-значителният от тях е в южния регион на Пелопонес.

Информация за актуалните огнища на пожари в Гърция към 12:00 часа на 10 август 2021 г.

Към 12:00 ч. на 10 август 2021 г. обстановката в Атика продължава да се нормализира. По информация на посолството ни в Атина пътните ар...

В телевизионно обръщение премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че само за няколко дни в цялата страна са избухнали 586 горски пожара. „Последните няколко дни бяха сред най -тежките за страната ни от десетилетия“, каза Мицотакис. "Имаме работа с природно бедствие с безпрецедентни размери."

През последните дни властите в Евбея непрекъснато критикуват правителството и определят средствата за гасене на пожарите като „недостатъчни“. Пожарите пламнаха след най-тежката гореща вълна в Гърция от десетилетия, като температурите се покачиха до 45 градуса и превърнаха горите в пожароопасни. Пожарната служба съобщи, че 873 пожарникари с 229 превозни средства се борят с огъня, включително пожарникари от Украйна, Румъния, Сърбия, Словакия и Полша. Четиринадесет хеликоптера осигуряват въздушна подкрепа, включително три от Сърбия, два от Швейцария и два от Египет.

Гръцките власти наложиха масова евакуация на хората, като с това си спечелиха нови критики - че тя е била твърде ранна, и е могло хората да останат и да помагат в гасенето на огъня. „Селяните, които живеят тук, правят каквото могат, за да спасят собствените си къщи и съседните си села“, казва Янис Кацикоянис, доброволец от Крит, дошъл в Евбея, за да помогне на баща си да спаси фермата си край село Авгария на острова.

Сателитни снимки показват огромните поражения в Евбея, като голям район от северната част на острова е напълно унещожен. Според Глобалната информационна система на Европейския съюз за пожарите над 49 000 хектара са изпепелени в Евбея.

Активна международна помощ при гасенето на пожарите в Гърция

С активна международна помощ Гърция продължава гасенето на пожарите. С жива верига около селата местните жители се опитват да спасят до...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com