X
 
 

Може ли Гърция да се справи сама с демографската криза?

1299 3
Може ли Гърция да се справи сама с демографската криза?
Снимка: Getty Images / Guliver
"Не съм продавал биберон от пет години", казва собственик на аптека в гъсто населен район в центъра на Атина. И официалните данни подсилват коментара му и кошмарното чувство за тревога, свързана с демографската криза.

В статия във в.”Kathimerini” - по повод конференция, организирана съвместно от неправителствени организации - беше подчертано, че раждаемостта в Гърция е по-ниска от смъртността за осма поредна година.

„Само между 2011 г. и 2015 г. населението на Гърция е намаляло от 11,2 милиона на 10,8 милиона“, се казва в статията и се добавя, че прогнозите сочат още по-голям спад на ражданията.

В същото време, в сравнение с 2.4 деца на жена във фертилна възраст, които са се раждали в недалечното минало, този брой е спаднал до 1,35 деца днес.

Германско изследване за България: Демографска криза, "нищонеправещи младежи" и "спящ" ромски потенциал

Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията...

Проблемите със застаряващото население и намаляващата раждаемост са характерни за цяла Европа, което води до кризи на пазара на труда, застрахователните и осигурителни системи и икономиката като цяло.

Вижте анализа на спеицалисти пред Actualno.com. Как те обясняват демографската криза в цяла Европа.

И ако се отдалечим от собствения си континент, същата тревога от намаляващата раждаемост споделят и японците, където през 2017 г. коефициентът на плодовитост е 1,43 процента, докато 28 процента от населението е над 65 години.

Освен националните стратегии, които всяка държава трябва да разработи и вътрешнополитическият консенсус, необходим по много сериозни въпроси – никой не се съмнява, че демографията принадлежи към тази категория въпроси. Нужни са и международни партньорства, като трябва да се вземе предвид още едно нещо, което е от голямо значение.

Това е променящият се характер на взаимоотношенията между хората в обществото и фактът, че "традиционните" семейства все по – трудно се създават и все по - лесно се разпадат.

Марияна Николова не може да си обясни защо има демографска криза

В демографски план намаляването и застаряването на населението се очертава като дълготраен проблем за България, призна вицепремиерът Ма...

Ангажираността и отговорността, необходими на детето, предполагат желания и умения, които постоянно се променят.

Какво мислят българските депутати за справянето с проблема - какви бяха техните аргументи при последното обсъждане на темата, вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.

Наред с укрепването на политическите решения по демографския проблем - като привличане на хора от други страни - трябва да се предоставя помощ и на онези - включително еднополови двойки - които са готови да поемат рисковете, свързани с отглеждането на дете - или осиновяването му - и да го подкрепим.

Демографската криза в Гърция е причината, поради която в наши дни изпитваме толкова голямо удоволствие от радостта на колега, който току-що е станал баща, или на приятелка, която току-що е чула и видяла биенето на сърцето на ембриона, който носи на ултразвук.

*Източник: в. "Kathimerini", превод: БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • кака Станка 2 кака Станка преди 1 месец Профил на трол?
  Защо така се оказа че жените са виновни за демографската криза !? Може би за това че всички искат да се чукат, но без . . .да раждат ! Криминализирайте абортите и забранете контрацептивите и резултата ще е налице !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Хората са казали, "насила хубост не става"! Няма хора които да не искат да се радват на живота. А основата на това е да създаваш живот. Това не означава, че като циганите трябва да се раждат деца, без да имаш перспектива за бъдещето им. Ти, "како Сийке" оди да се чукаш дето си искаш, пък недей да се месиш на тези дето искат да имат качествени деца.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Жените са виновните за демографската криза