X
 
 

Над 20 млрд. евро трябват за Западните Балкани до 2030-а

788 0
photo of Над 20 млрд. евро трябват за Западните Балкани до 2030-а
Снимка: Министерство на транспорта
За модернизиране на основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) на територията на шестте държави в района на Западните Балкани, трябват 20,6 милиарда евро, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той взе участие на регионална кръгла маса в Подгорица, Черна гора, съобщиха от министерството на транспорта. Желязков добави, че тези впечатляващи като размер инвестиции са непосилни за бюджетите на отделните страни, затова изрази надежда, че Европейският съюз ще продължава да подкрепя изграждането на инфраструктура в Балканския регион.

Росен Желязков: В топ 4 сме в Европа по управление на корабния трафик

България е сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик. Това заяви министърът на транспорта, информационните...

Росен Желязков посочи, че през последните години са предприети много инициативи на европейско и междуправителствено ниво, което показва амбицията на Европейската комисия и на държавите, за развитие на транспортния сектор в Западните Балкани. Като пример той даде създаването на железопътния коридор за товарни превози "Алпи–Западни Балкани", който свързва 5 държави – Австрия, Словения, Хърватска, Сърбия и България.

В същото време, Европейската комисия прие предложението на България, връзките на страната към Сърбия и Северна Македония да бъдат включени към приоритетния коридор от основната Трансевропейска мрежа - "Ориент/Източно–Средиземноморски". Принадлежността на тези участъци към коридора, ще бъде потвърдена в новия Механизъм за свързване на Европа след 2021 г.

Българският министър заяви, че развитието на ефективна транспортна мрежа в Европа и съседните региони, изисква не само огромни финансови ресурси, но и добра координация, единни стандарти и процедури. "Затова е важно да бъдат изградени липсващите участъци от общите коридори на територията на Западните Балкани, както и да бъдат модернизирани съществуващите трасета", добави той.

Сред железопътните проекти, които ще подобрят свързаността в направлението Изток – Запад, в частта от София до страните от Западните Балкани, са модернизацията на жп линиите от София до границите със Сърбия и Северна Македония.

Желязков опита да убеди председателя на транспортната комисия на ЕП за промени в пакет "Мобилност"

Оценката на въздействие е предпоставка Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент да приеме съгласувано и справедливо ре...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....