X
 
 

Настоящият румънски президент изглежда печели изборите, очертава се балотаж

973 0
Настоящият румънски президент изглежда печели изборите, очертава се балотаж
Снимка: Getty Images/Guliver
"Никога румънците не са гласували толкова ясно и толкова категорично срещу Социалдемократическата партия и това означава огромна крачка напред за Румъния". Това заяви действащият президент Клаус Йоханис веднага след приключването на първия тур на президентските избори в Румъния, предаде БГНЕС.

Резултатите показват, че Йоханис е победител в първия тур с резултат от 39%, следван от бившия премиер Виорика Дънчила, представляваща Социалдемократическата партия с над 22%. Трети стана Дан Барна, лидер на дясноцентристкия съюз с над 16%. Йоханис ще се изправи срещу Дънчила във втория кръг, ако официалните резултати потвърдят данните от социологическите проучвания.

Рекорд на вота зад граница на президентските избори в Румъния

Над 6 милиона избиратели са гласували за президент в Румъния до 16:00 часа местно време, което представлява 1/3 от общия брой на имащит...

"Официалните резултати ще бъдат обявени утре (бел. ред. - днес, 11 ноември), но данните от екзитпола вече показват, че милиони румънци от страната и от чужбина са гласували за нашия проект, за нормална Румъния и за продължаване на процеса на промяна на Румъния към по-добро. Винаги съм вярвал в румънците и тяхното участие и участието им в наши дни е голяма радост за демокрацията в Румъния", каза Йоханис.

Йоханис благодари на всички либерали, които гласуваха за него, но и на всички десни избиратели. Той също се опита да мобилизира избирателите си за втория тур, като каза, че битката все още не е приключила. Той също апелира към избирателите на Дясноцентристкия съюз, Партията на народното движение и Демократичния съюз на унгарците, опитвайки се да спечели подкрепата им за втория тур.

"Припомням на избирателите, които днес подкрепиха много добър кандидат, какво общо имаме - убеждението, че върховенството на закона и европейският път са стълбовете на дългосрочното развитие на Румъния и ги призовавам да изграждаме заедно това бъдеще, което искаме", каза той.

Междувременно бившият премиер Виорика Дънчила, вероятният противник на Йоханис във втория тур, също се опита да се хареса на онези, които гласуваха за други кандидати. "Благодаря от сърце на всички, които гласуваха. Показахме, че сме близо до румънците и се надяваме, че през следващите две седмици много румънци ще се присъединят към нас, дори и тези, които сега са имали друга алтернатива. Надявам се тези, които дадоха своя вот на други кандидати, да дойдат с нас, за да спечелят президентските избори", каза Дънчила.

Румъния избира президент

Когато румънците гласуват на президентските избори, започващи днес от тях се очаква да потвърдят позицията си за ЕС в момент, когато ев...

Социалдемократическата партия на Дънчила беше отстранена от правителството през октомври, след като управляваше Румъния в продължение на почти три години - период, белязан от противоречиви реформи в областта на правосъдието и популистки мерки (увеличения на публичните заплати и пенсии). Националнолибералната партия сформира правителство на малцинството, което беше гласувано от парламента само седмица преди първия тур на президентските избори с подкрепата на по-широка коалиция.

Actualno.com

Етикети: