НАТО предупреди Косово заради покупката на дронове

2193
НАТО предупреди Косово заради покупката на дронове
Снимка: Getty Images

Силите на НАТО в Косово предупредиха правителството за неотдавнашното закупуване на смъртоносни дронове от Турция, заявявайки, че мироопазващата операция държи контрола над въздушното пространство на страната, предаде АФП.

Изявлението на международните мироопазващи сили КФОР дойде ден след като премиерът Албин Курти обяви закупуването и доставката на дронове Bayraktar TB-2 от Турция. „По отношение на използването на всички категории безпилотни самолети и свързаните с тях ограничения, включително Bayraktar TB-2… командирът на силите в Косово (КФОР) има основните правомощия за въздушното пространство над Косово“, гласи изявление на мисията, цитирано от БГНЕС.

Защо турските дронове "Байрактар" изчезнаха от небето над Украйна? (ВИДЕО)

Вучич: В Косово тече етническо прочистване, не мога да си заравям главата като щраус

Етническото прочистване и кампанията за преследване на сърби в Косово продължава - добре организирани от властите в Прищина, но и подкр...

Напрежението остава високо в Косово след месеци на безредици в райони със сръбско мнозинство на север, включително бунт, при който над 30 миротворци на НАТО бяха ранени по време на сблъсък с протестиращи етнически сърби през май. Курти трябва да се срещне тази седмица със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, където двете страни са под все по-голям натиск да намалят напрежението.

Само преди ден Курти публикува снимки в социалните медии, на които се вижда да стои до новите дронове. „Добавихме в арсенала на нашата армия дроновете TB-2 Bayraktar, които закупихме от Турция!", каза Курти в публикацията. „Косово вече е по-безопасно и винаги се гордее!“, добави той.

Правителството има за цел да трансформира своите Косовски сили за сигурност в редовна армия от 5000 души с 3000 резервисти. Косовските сили изпълняват граждански операции като гасене на пожари, обезвреждане на експлозивни боеприпаси и мисии за търсене и спасяване.

Вучич: Предстои атака срещу сърбите, искам спешен разговор със Столтенберг и заседание на ООН

Вьоса Османи: Косово има воля за намаляване на напрежението

Институциите на Косово са се ангажирали да преодолеят настоящите предизвикателства заедно с международните партньори. Прищина е демонст...

КФОР обаче остава най-голямата институция за сигурност в страната с 4500 войници, предоставени от 27 съюзнически и партньорски страни. Мироопазващите сили са разположени в Косово от края на войната от 1998-1999 г. между търсещите независимост етнически албански партизани и сръбските сили.

Косово остава преобладаващо населено с етнически албанци, но в северните части близо до границата със Сърбия етническите сърби остават мнозинството в няколко общини. Северът остава разкъсван от разделения и периоди на безредици, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Белград – заедно със своите ключови съюзници Китай и Русия – отказа да признае независимостта на Косово.

Скандал с подслушвания на фона на напрежение в Северно Косово

Дронът Bayraktar TB-2 стана известен миналата година с ролята си в най-ранните етапи на защитата на Украйна срещу руската инвазия и беше закупен от дузина военни сили по целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com