Скандал с подслушвания на фона на напрежение в Северно Косово

1192
Скандал с подслушвания на фона на напрежение в Северно Косово
Снимка: iStock

Напрежението между управляващи и опозиция в Косово на фона на събитията в северната част на страната от 26 май насам нарасна в последните дни и взе връх вчера, когато на пленарно заседание на косовския парламент се стигна до бой.

ОЩЕ: Бой между управляващи и опозиция в косовския парламент (ВИДЕО)

Депутатът от опозиционната Демократическа партия на Косово (ДПК) Мъргим Лющаку заля с вода премиера на Косово и председател на управляващото Движение „Самоопределение“ Албин Курти, докато той говореше за постигнатата в Братислава договореност за деескалация на напрежението в Северно Косово. Това доведе до масово сбиване на депутатите от двете партии около трибуната на косовския парламент.

Лющаку заяви вчера, че със изливането на вода върху Курти е искал „освежаване“ на правителството и е постъпил така в реакция на сътрудничеството между косовското правителство с „престъпник като Милан Радойчич“ – заместник-председателят на „Сръбска листа“, съобщи Евронюз Албания.

ОБВИНЕНИЯ

Демократичната партия на Косово (ДПК) обвини управляващото Движение „Самоопределение“ във връзки с близката до Белград партия на косовските сърби „Сръбска листа“, след като вестник „Национале“ публикува преди дни аудиозаписи от разговори, които, според вестника, потвърждават комуникация между председателя на парламентарната група на „Самоопределение“ Мимоза Кусари–Лиля и представителя на "Сръбска листа" Милан Радойчич, който е в черния списък на САЩ.

Радойчич е обявен за международно издирване от косовските власти като заподозрян за убийството на сръбския политик Оливер Иванович в град Митровица преди пет години.

В записите Кусари–Лиля разговаря в кабинета си с председателя на парламентарната група на „Сръбска листа“ Славко Симич, с когото, по думите на Симич, имат „отношения на партньори“. В записите, направени през юни миналата година, Симич и Кусари–Лиля обсъждат разговори на Кусари–Лиля с Радойчич, когато Радойчич вече е бил обявен за издирване, съобщава "Национале".

ОЩЕ: ЕС удари Косово със санкции - колко ще струва това на Прищина?

От своя страна Кусари–Лиля отрече да е водила разговори с Радойчич, а за разговорите с председателя на парламентарната група на „Сръбска листа“ Симич каза, че са били във връзка с гласуването на проектозакони в парламента, пише порталът „ТВ1“.

Белград: Косовската полиция отново пресече границата на Сърбия

Днес членове на косовската полиция, този път със служебен автомобил, отново са навлезли на територията на Централна Сърбия, на 500 метр...

Преди дни косовският премиер Курти оправда действията на Кусари–Лиля, като каза, че нейните задължения като председател на парламентарната група на „Самоопределение“ включват и общуване с другите председатели на парламентарни групи в косовския парламент, отбеляза косовското радио и телевизия.

Курти допълни, че правителството на Косово има нулева зависимост от „Сръбска листа“ и нарече записите „партизански интерпретации“.

След разразилия се скандал със записите на разговори, на вчерашното пленарно заседание на косовския парламент ДПК закачи на трибуната на парламента табела с надпис „ЗдраВо“ („здравей“ на сръбски – бел. ред.), както ДПК нарече аферата. По-късно депутатът от ДПК Ганимете Муслиу сложи пред табелата и снимка на косовския премиер с дълъг нос като Пинокио. Снимката беше премахната веднага и скъсана от вицепремиера на Косово Бесник Бислими, което доведе до заливането с вода на Курти и ескалация на напрежението между опозиция и управляващи.

Председателят на ДПК Мемли Красничи заяви, че правителството на Косово, чрез скандала в парламента вчера, се е опитало да прикрие и да отклони вниманието „от най-големия политически скандал“ в Косово. По думите на Красничи в този скандал „влизат координация, сътрудничество и планиране на политически дейности заедно с престъпника Милан Радойчич и в ущърб на държавата и гражданите на Косово“.

Той допълни, че на настоящото косовско правителство не може да се има повече доверие и че страната трябва да отиде на нови избори, които да доведат до ново правителство, „което да върне страната на пътя към евроатлантическата и прозападна интеграция“. По-рано тази седмица ДПК заяви, че няма да гласува нито един закон, включително и международни споразумения, като поиска разпускане на парламента и предсрочни избори.

Вучич: Предстои атака срещу сърбите, искам спешен разговор със Столтенберг и заседание на ООН

Започва всеобща атака срещу сърбите. Сърбия е притисната до стената. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на днешна пресконф...

В края на май ДПК изрази притеснение във връзка със сблъсъците в Северно Косово, които са поставили страната в опасно противопоставяне със съюзниците ѝ и най-вече със САЩ.

Лидерът на друга опозиционна партия – „Алианс за бъдещето на Косово“, Рамуш Харадинай пък поиска оставката на премиера Албин Курти и заяви, че изключването на Косово от военното учение на НАТО „Defender Europe 2023“ е „аларма за националната сигурност“ на Косово.

Обтегнатите отношения между управляващи и опозиция в Косово идват на фона на нараснало напрежение между Косово и Сърбия от 26 май насам. То се разпали покрай встъпването в длъжност на етнически албански кметове в четири общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите на косовските сърби се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Косовските сърби и официален Белград не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово.

ОЩЕ: Близо 150 милиона евро са блокираните средства на ЕС за Косово

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com