Нешков: В Македония става дума за мафиотска структура

9988
Нешков: В Македония става дума за мафиотска структура

В Македония не става дума за бунт срещу Груевски, а срещу модела. Не става дума само за политическа криза, а за мафиотска структура. Това каза собственикът на БГНЕС Любчо Нешков пред bTV относно ескалиращата ситуация в Македония и управлението на премиера Никола Груевски.

В момента, по думите му, опитът е да се запази модела на управление на страната. Той припомни, че сръбският проправителствен вестник Блиц е публикувал информация, която уличава бившия шеф на македонското разузнаване Сашо Миялков като организатор на престрелката между въоръжени албанци и полицаи в Куманово, при която загинаха над 20 души.

Кулминация на бунта в Македония. Груевски отказва да подаде оставка

Кулминацията на гражданския бунт срещу режима на премиера Никола Груевски се очаква да се случи днес в Македония, предаде БГНЕС. ...

В същото време, лидерът на албанския коалиционен партньор ДСИ Али Ахмети признал, че се съвещава с управляващите в Албания как да действа в Македония. „Едните разчитат на Белград, другите – на Тирана”, отбеляза Нешков. По думите му проблемът е създаването на модерна работеща Македония.

Дали ще има жертви по време на днешния протест зависи само от желанито на Никола Груевски. Не става дума за идеология, а за мафиотска структура, повтори отново Нешков.

Същевременно депутатът Велизар Енчев заяви пред bTV, че ставащото в Македония не е изгодно за България, както при Груевски, така и при лидера на социалдемократите Зоран Заев.

"България трябва категорично да се противопостави на членството на Македония в ЕС и НАТО, докато македонският елит не признае българския характер на славянското население и правата на българите в Македония, които имат български паспорти", каза той.

Не успяхме да укрепим българското лоби в Македония. Гръцкото лоби е почти изцяло обхванало страната, а албанският фактор ще доведе до разпадането на тази изкуствено създадена държава, коментира Енчев.

Станишев отива на протеста в Скопие

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изпрати вчера писмо до лидерите от европейското социалистическо семейство, в което пише, че заедно с...

За мен нищо няма да се случи днес. До началото на есента обаче Македония ще ври и ще кипи. Това заяви Красимир Узунов, президент аенция "Фокус" пред "Нова телевизия". 

"В тези географски ширини, въпреки либералните очаквания на редица западни и не толкова западни наблюдатели, нещата с либерализъм не стават. Албанските либерали и македонските либерали в тези ширини са малко по-различни, а и похватите са им по-различни. Мен най-много ме притеснява това, което се случи в Куманово. Дали това няма да предизвика ответната албанска реакция „беса”, както се казва отмъщението или „вендета”, позната в Корсика”, посочи Узунов.

По думите му акцентът не трябва да се поставя върху протеста на Зоран Заев, а върху това до кога албанците ще продължават да търпят това правителство. "Аз не съм сигурен, че Заев ще спечели изборите през есента. Дори да минат през един служебен или експертен кабинет. Това е преговорният процес, защото Заев си получи паспорта. Той е обвинен в опит за преврат, заедно със Зоран Верушевски”, допълни още Красимир Узунов.

Относно българската реакция за случващото се в Македония, той посочи: "Географски, до Куманово, най-близката натовска държава е България. Ние казваме, че е виновна липсата на европейски реформи. Това е декларация на министър Митов. Преди три месеца ние мислихме различно и искахме много бързо да решим всички спорове с Македония”, каза още той.

Същевременно във връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, че на границата ни с Македония има армия, бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира в ефира на Нова телевизия, че не знае за коя армия става въпрос. "Не знам да има армия на границата, още по-малко да тренира. Но няма нужда от изпращане на армия", каза той.

В. Симеонов: България трябва много по-твърдо да изрази позицията си за защита на българските граждани в Македония

България трябва много по-твърдо да изрази позицията си за защита на българските граждани в Македония. Това каза за Радио „Фокус&r...

"Крайно време е Европа да обърне внимание на случващото се в Македония", изтъкна той. По думите му обаче няма непосредсвен риск за България от случващото се в Македония.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com