Нимиц: Сега сме по-близо до решаване на спора за името от всякога

728
Нимиц: Сега сме по-близо до решаване на спора за името от всякога

„Сега имаме исторически шанс да решим спора за името. Все още имаме много работа да свършим, но смятам, че днес се намираме по-близко от всякога до намирането на решение, защото двете държави на най-високо ниво имат волята за това“, заяви международният посредник в спора за името Матю Нимиц.

„Мисля, че хората са разбрали, че е настъпило времето за решаването на този проблем, да го загърбят и да тръгнем напред в правилната посока“, каза американският дипломат.

Пратеникът на ООН Нимиц е обнадежден за спора на Гърция и Македония

Пратеникът на ООН Матю Нимиц заяви в сряда, че е "много обнадежден", че е постижимо решение за прекратяване на 27-годишния спор между Г...

Нимиц обясни, че е представил своите идеи пред властите в Скопие и Атина. Те не са съгласни с всички негови предложения, но сега е важно диалогът да продължи, за да се намери въз основа на тях правилното решение.

Международният посредник оцени високо решението на македонския премиер Зоран Заев за преименуването на летището и магистралата, определяйки ги като голяма крачка напред.

Припомняме, че през последните седмици се водят интензивни преговори между Република Македония и Гърция. Двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас проведоха среща по този повод, а международният посредник Матю Нимиц посети двете държави. И двете страни твърдят, че сега е моментът за разрешаване на 25-годишния спор, който блокира членството на Македония в ЕС и НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com