НПБ: Вигенин даде зелена светлина на еничарите в Скопие да ни репресират

39540
НПБ: Вигенин даде зелена светлина на еничарите в Скопие да ни репресират
Снимка: БГНЕС

На 12-ти януари (неделя), Националистическа Партия на България беше на посещение в Скопие, за да почете подвига и героичната смърт на българската революционерка Мара Бунева. Проявата включваше шествие, заедно с други патриотични формации и поднасяне на венец на лобното й място.

Според официалните обяснения, изпратени от партията до медиите, българите са били посрещнати от изключително враждебна обстановка и груби пазители на реда.

„Първо, непонятно защо полицията беше позволила на група от около 20-тина македонисти да запречат входа и изхода на църквата "Св. Димитър" в центъра на Скопие, където се отслужваше заупокойна молитва за душата на Мара Бунева. Същите не позволяваха на дошлите българи да влизат и излизат, блъскаха ги, държаха се грубо и арогантно с тях, и всичко това пред погледа на македонската полиция и жандармерия. Това наложи активисти на НПБ да разгонят същите, което породи груба и заплашителна реакция от страна на органите на македонското МВР, които ни се заканваха със затвор и убийство". Разказват от партията.

Според НПБ македонски униформени полицаи поставили от другата страна на Вардар, върху северното корито на реката, транспарант, на който пишело на западнобългарски диалект - "Своя история нямате, чужди герои славите". Плакатът довел до бой, в който пострадали членове на партията.

Активистите се заканват „жестоко да отмъстят", а за поведението на македонските власти държат отговорни всички български управляващи, настоявайки за позиция на външното министерство и за официална нота до македонските власти.

"Скорошното посещение на външния министър Вигенин там го доказва напълно. Вместо твърда позиция и защита на националните ни интереси, неблагонадеждните ни съседи чуха от него само фригидно политическо пъшкане и глупости от рода на "общото ни европейско бъдеще". С това той даде зелена светлина на еничарите в Скопие да ни репресират и да се опитват да ни бият", се казва още в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com