Одрин - градът, в който българи, турци и гърци посрещат заедно Великден (СНИМКИ)

12048
Одрин - градът, в който българи, турци и гърци посрещат заедно Великден (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Евгения Чаушева

Българи, турци и гърци и тази година ще посрещнат заедно Великден в Одрин. Еклектичният град, в който минаретата се извисяват до небето, не се затваря само в собствената си религия. Много от хората, които живеят там, уважават вярванията на другите народи, а някои се включват в празничните служби на техните вероизповедания.

Църквата „Свети Георги“ е едно от местата, където се извършва Великденска литургия. За Actualno.com разказва отец Александър Чъкърък: “Аз съм българин, тук съм роден. Завършил съм Богословския факултет в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Както и в България, в 12 часа вечерта започва Великденската служба. След това се обикаля църквата със свещ в ръка. После влизаме вътре и отслужвам литургията. Следва разчупването на козунаците и яйцата. В храма идват много миряни, присъстват представители на българското и гръцкото консулство. Така обединяваме хората“.

Боядисването на яйцата тук е много интересно, защото всеки народ спазва своите традиции. И когато ги донесат в храма, се получава една палитра от цветове, техники и начини на обагряне, характерни за съответния регион и държава. Народните обичаи и култури могат да бъдат видени и при приготвянето на козунаците, чийто вкус отново е повлиян от народността и съхранените през вековете традиции. Това прави празника в Одрин по-различен и неповторим. Хора от различни държави не само се събират заедно, но и преживяват обединени жертвата на Спасителя и чудото на Възкресението.

В по-голямата си част българската общност в Одрин е съставена от хора, които са от смесени бракове. Само пет от семействата са на потомствени българи, разказва отец Александър и добавя: “Има хора от Украйна, Молдова, Русия и с тях сме се обединили. До Истанбул няма друга църква, затова всички идват тук и заедно празнуваме“.

Много са хората от България, които също посещават църквата, специално за празника. През цялата година туристите първо идват в храма и тогава отиват да разглеждат града.

Студентите християни от Тракийския университет, който се намира в Одрин, редовно посещават църквата „Свети Георги“. Всеки месец в нея се организират различни събития заедно с общината, търговската палата, университета. „По този начин не чувстваме, че сме далеч от България“, добавя отец Александър.

Храмът „Свети Георги“ е построен през 1880 година. Той представлява трикорабна базилика. Стилът на изграждане е типичен за времето на късното Българско възраждане. Облицовката му е от дърво. Икони от различни школи могат да бъдат видени на олтара и по стените на църквата. Сега камбанарията на храма е в ремонт, който ще продължи и след празника.

Към църквата има неделно училище, в което деца от различни общности изучават Библията.

Другото християнско духовно средище, което също се намира в Одрин, е храмът „Св. Св. Константн и Елена“.

Синагога, джамии и две християнски църкви съжителстват заедно в Одрин. Празниците на различните религии се отбелязват и това прави реално разбирателството между народите. Възкресението на Исус Христос дава надежда на всички хора за нов живот, за духовното пробуждане, за здраве и щастие. А нали за това се моли всеки човек на земята, независимо каква религия изповядва? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com