Пак протести срещу Вучич в Сърбия

1792
Пак протести срещу Вучич в Сърбия
Снимка: Getty Images/Guliver

Масови протести срещу сръбския президент Александър Вучич се проведоха снощи в 25 града на Сърбия. Най-големият беше в Белград - там се събраха най-много демонстранти, предаде БГНЕС.

Протестите се провеждат от началото на декември, а повод за тях стана нападение срещу лидера на опозиционната партия "Левица" Борислав Стефанович и двама негови приближени в Крушевац.

Хиляди сърби в Белград: Вучич, ти си супер, но по-добре да те няма

Единадесетият протест "Един от пет милиона" завърши снощи пред сградата на Скупщината в Белград, където бяха запалени факли и бе развян...

Традиционно в столицата на Сърбия множеството се събра пред Философския факултет, а след това се отправи на мирно шествие по улиците на Белград. В центъра демонстрантите се събраха пред сградата на парламента и "Радио и телевизия Сърбия", която планираха в блокират в продължение на 3 часа. "Излезте навън, страхливци", скандираше множеството. Там имаше плакати с образите на Вучич и военния министър Вулин, преобразен като "Рамбо". Участниците "излъчиха" и една централна новинарска емисия. В нея бе оповестено, че в Сърбия са проведени протести в 110 общини. В тях са участвали над 150 000 граждани.

Пред събралите се граждани говори известният публицист Владимир Димитриевич. "В тази страна сме свидетели на чисто насилие - от проекта Белград във вода, до опожаряването на домовете на критиците на режима. Не трябва да забравяме, че единственото лекарство е правовата държава", каза Димитриевич и добави: "Живеем в джунглата на Вучич с един клоун, който няма никакво чувство за хумор".

След това демонстрантите се отправиха към площад "Теразия". Там говори артистът Бранислав Лечич. "Никой не може да се пребори за нашата свобода - нито руснаците, нито американците, нито Брюксел. Сами трябва да се преборим за свободата си", каза Лечич и припомни, че на 9 март 1991 година сърбите са протестирали срещу цензурата по време на режима на сръбския диктатор Слободан Милошевич. "Имаме право да кажем собственото си мнение. Всяка национална медия е длъжна да предаде нашите послания. Хората трябва да разберат защо народът е по улиците и какво се говори тук", каза още известният сръбски артист.

Лечич припомни, че "вълкът не пасе трева, защото има овце". "Е, сега ние сме тези овце. Цял живот пасем трева за тези вълци. Тези кръвожадни зверове, които ни изпиха мозъка, душата, костите, кръвта, целия наш живот. И това нещо продължава 28 години", заяви пред множеството Бранислав Вучич и добави: "Управляващите се държат точно по този начин. Те разделят народа, всяват страх. Искат да ни унижат, да ни обезсмислят - те се отнасят към нас като към овце за подстригване и за клане при нужда. Но няма да успеят. Когато народната съвест се разбунтува не ни е необходимо по-мощно оръдие - няма по-голяма сила от масовия протест и от солидарността".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com