Парламентът в Скопие ще обсъди френското предложение в четвъртък

1479
Парламентът в Скопие ще обсъди френското предложение в четвъртък
Снимка: europeanwesternbalkans.com

На 14 юли, четвъртък, депутатите в македонския парламент ще обсъдят предоставената от правителството информация относно френското предложение за отмяна на българското вето за членството на РС Македония в Европейския съюз.

Според разпространената от медиите информация, заседанието е насрочено за 13:00 ч. местно време, докато на официалния сайт на парламента е посочено 14:00 ч. Там се съобщава също, че се очаква председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да направи обръщение към депутатите.

МВнР прати нота до Скопие заради антибългарските лозунги на протестите

Българското Министерство на външните работи изпрати нота до колегите си в МВнР в Скопие във връзка с "констатираните през последните дн...

Вчера в парламента се проведе координационна среща, след което правителството изпрати допълнение към информацията за съдържанието на проекта на преговорна рамка за преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС, предложен на 30 юни 2022 г. от Франция. Съобщава се, че документите са предоставени на всички депутати.

Френското предложение за РСМ дойде - какво пише в него?

БГНЕС припомня, че късно през нощта Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз в РС Македония проведе заседание, на което подкрепи единодушно френското предложение за започване на преговори на страната за членство в ЕС. В съобщението от партията се казва, че "решението е взето в полза на държавните и национални интереси, както и на стратегическите цели за членство в ЕС". С това си решение на практика партията на премиера Димитър Ковачевски одобрява започването на преговори за пълноправно членство в ЕС съгласно предложената от Франция Преговорна рамка.

Според СДСМ "партията категорично застава зад безусловното зачитане на езика, идентичността, както и на историческите и културни специфики на македонския народ, за които не се преговоря с ЕС по никакъв начин". От партията на Ковачевски очакват тези принципи да бъдат подкрепени "от всички политически формации в парламента, съгласно парламентарните процедури"

Управляващата партия в РС Македония подкрепи френското предложение

Централният съвет на управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) в РС Македония единодушно подкрепи френското предложение за започван...

"По време на преговорния процес правителството и всички останали институции трябва да спазват Резолюцията на парламента относно македонските червени линии", се казва още в съобщението от СДСМ, което бе разпространено малко след полунощ българско време.

Основният коалиционен партньор в правителството - Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети категорично подкрепи френското предложение. В парламента само депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица" са против предложението.

Днес председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отправи призив депутатите на СДСМ да отхвърлят френското предложение, като в замяна на това обеща, че няма да иска предсрочни избори и ще подкрепи оцеляването на правителството.

„Съдържанието на предложението за преговорна рамка е спорно и недостойно за Република Македония. СДСМ и ДСИ, пренебрегвайки волята на огромното мнозинство от гражданите, искат насилствено да прокарват процедура, която е в пълно противоречие с държавните и националните интереси", каза Мицкоски.

Депутат от ВМРО-ДПМНЕ: Искаме преговорна рамка, която носи европеизация, а не българизация

Ще направим всичко по силите си в парламента преговорната рамка да не мине бързо и лесно. Ще направим всичко, което трябва, за да предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com