Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партията на Джуканович печели и на местните избори в Черна гора

28 май 2018, 06:45 часа • 745 прочитания

Управляващата в Черна гора Демократична партия на социалистите (ДПС) побеждава на общинските избори в столицата на страната след преброяване на всички бюлетини. Кандидатите ѝ печелят и в повечето общини в страната, където все още продължава броенето, информира БГНЕС.

По данни на наблюдателния Център за демократичен преход (СDT), ДПС е първа и в 6 от 10 общини в страната. Партията на дългогодишния лидер на страната Мило Джуканович събра 47,9% от гласовете в столицата Подгорица, опозиционната коалиция "Подгорица за 21 век" е сформирана от опозиционните партии "Демократи" и URA има 25,5%, "Демократичен фронт" - 12,2%, а социалдемократите на Иван Брайович - 5,1%. "Албанска алтернатива" записва 1,6%.

Според данните на Център за мониторинг (CеMI) ДПС е лидер в общините Биело поле, Плевля, Даниловград, Шавник и Жабляк.

Опозиционните партии съобщават за многобройни нарушения, а от ДПС обвиняват опозицията, че "възпрепятства гласуването и провокира избирателите".

Местните избори трябва да определят властта в 10 общини и в столицата. Избирателната активност е висока в провинцията (60-70%) и по-ниска в столицата Подгорица (около 50%). Право на глас имат 306,7 хиляди души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес