X
 
 

Пендаровски: Хората от Западните Балкани заслужават да са в ЕС

685 0
Пендаровски: Хората от Западните Балкани заслужават да са в ЕС
Снимка: Getty Images
Европейският съюз не трябва да изоставя държавите от Западните Балкани, тъй като техните граждани заслужават по-добри условия на живот и по-висок жизнен стандарт. Това послание отправи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по време на панела "Разширяване на ЕС – неспазени обещания – какво следва?" в рамките конференцията "Балкански диалози" в Берлин.

"Бих искал да напомня, че от 6 държави в региона Черна гора и Сърбия вече от години, т.е. прекалено дълго, преговарят, две държави – Северна Македония и Албания, от години чакат да получат дата за начало на преговорите, а останалите две – Босна и Херцеговина и Косово, никой не ги споменава", заяви Пендаровски, цитиран от агенция МИА.

Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Македония

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд ...

Поради тези причини гражданите на държавите от региона започват да губят надежда, че ще усетят ползите от членството в ЕС. Те се съмняват, че Западните Балкани ще останат в същата ситуация като Турция.

Македонският президент повтори позицията си, че Северна Македония не е против нова методология за разширяването на ЕС, нито е срещу обратимост на процеса, ако някоя от държавите изостава в процеса на преговори, предаде БГНЕС.

Пендаровски заяви, че Европейския съюз не е необходим само заради достъпа до единния пазар, а преди всичко заради политическите и демократични ценности, които носи и които са практика в ЕС.

За съжаление, същите ценности все още не са на задоволително ниво нито в Северна Македония, нито в останалите държави от Западните Балкани.

Скопие: Не искаме членство в някаква европейска икономическа зона, а в ЕС

Има дълъг списък с разочарования от Европейския съюз(ЕС): от Лисабонската декларация през 1992 г., от гръцката блокада за НАТО в Букуре...

По отношение на диалога между Сърбия и Косово Пендаровски подчерта, че очаква този въпрос да бъде решен с "активното участие на нашите западни приятели САЩ и ЕС".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...