Пореден ден с температури от над 40 градуса в Гърция, Кипър и Турция

1067
Пореден ден с температури от над 40 градуса в Гърция, Кипър и Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Температури от над 40 градуса по Целзий бяха измерени днес в повечето райони на Централна и Южна Гърция, а така също и в Кипър, предаде ДПА. Подобни градуси показваха термометрите и на много места в Турция, информираха турските медии.

Акрополът в Атина беше затворен между 12:00 ч. и 17:00 ч., след като сутринта туристка получи лек топлинен удар по време на посещение на тази главна археологическа забележителност на гръцката столица. Тя е била откарана в болница, но не е в опасност, съобщиха от службата за спешна помощ.

Задължително яжте това в жегите

Диетолозите са категорични, че в жегата човек трябва да направи драстична промяна в менюто си. Те смятат, че това е най-лесният начин з...

Лекар: В жегата задължително изпийте чаша от това преди лягане

В Гърция беше забранено на доставчиците на пица и други стоки да изпращат служителите си да изпълняват поръчки по време на горещите обедни часове. Държавните служители бяха призовани да работят от дома си, ако е възможно. Освен това градовете и общините в цяла Гърция отвориха климатизирани помещения, в които гражданите да потърсят убежище от горещините. Според метеоролозите в Атина няма признаци температурите да паднат до обичайните за това време на годината 35 градуса.

За утре в Гърция е в сила предупреждение за опасност от пожари. Според Агенцията за гражданска защита най-застрашени са пет региона, а именно Атика, Централна Гърция (Виотия, Евия), Пелопонес (Коринт и Арголида), Южно Егейско море (Родос) и Северно Егейско море (Хиос, Самос и Икария), съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

Защо екстремните горещини карат всички ни да сме раздразнителни?

На жителите и посетителите се препоръчва да не извършват дейности, които крият потенциален риск, като например палене на огън, организиране на барбекю или изгаряне на растителни отпадъци в рисковите райони и особено в гористите местности. Призовават се също така хората да бъдат особено внимателни по отношение на изхвърлянето на отпадъци, тъй като предмети като консервни кутии, фасове от цигари или пластмасови бутилки могат да предизвикат пожар.

6 начина да се предпазим от жегите този месец

Докато беше студено, се молехме за слънце и ето, че то е тук и в разгара си. Месец юли се очертава да бъде много горещ и това изисква п...

Подобно време преобладаваше днес и в Кипър, посочва ДПА. Термометрите в столицата Никозия показваха 43 градуса, съобщи кипърското радио.

Ако имате главоболие от жегата - ето как да се справите с него

В Турция уличните термометри в Анталия показваха 46 градуса, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер. В южния окръг Адана, в района на Югоизточен Анадол и на други места в страната температурите също надвишиха 40 градуса Целзий, посочва НТВ. 

Метеоролозите очакват горещините да продължат десетина дни и предупреждават, че температурите в този период ще са между 5 и 10 градуса по-високи от обичайните за сезона в районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море и между 2 и 6 градуса по-високи в другите райони на страната, посочва електронното издание на в. "Миллийет".

Турското министерство на здравеопазването предупреди гражданите да не излизат навън в горещините освен ако не е крайно необходимо, предава БТА. 

Какви могат да бъдат пораженията от прегряване и как да реагираме?

Високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните ...

Във всички страни, засегнати от горещата вълна, лекарите съветват хората да пият много вода и да избягват алкохола и подсладените напитки. Хората трябва също така да прекарват възможно най-малко време на открито и да се въздържат от натоварващи физически дейности като джогинг и колоездене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com