Правозащитници притеснени от политиката за предоставяне на убежище в Гърция

1299
Правозащитници притеснени от политиката за предоставяне на убежище в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Правозащитната организация Human Rights Watch обяви, че законопроектът на Гърция за предоставяне на убежище застрашава правата на мигрантите, пише "Kathimerini", цитиран от БГНЕС. Правозащитниците препоръчват правителството да оттегли документа и той да не бъде обсъждан в парламента тази седмица, както е планирано.

В момента Атина се бори с най-голямата вълна на мигранти от 2015 г. насам, когато повече от 1 милион души преминаха от Турция в Европа през територията на Гърция.

Гърция отрече да е обстрелвала лодки с мигранти

Гръцкото външно министерство категорично отрече изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че гърците потапят лодки с мигра...

Според правозащитниците, законопроектът е открит опит за блокиране на достъпа до защита и увеличаване броя на депортираните.

С идването си на власт през юли консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис обяви, че законът цели да оптимизира продължителността на престоя на мигрантите в Гърция и да улесни депортирането на онези търсещи убежище лица, чиито молби са отхвърлени. Мицотакис обвини предишното ляво правителство, че не се справя с разрешаването на проблема, в резултат на което хиляди хора бяха натъпкани в пренаселени лагери.

Правозащитната организация смята, че предложеният законопроект ще улесни задържането на търсещите убежище за по-продължителен период и ще отпаднат важни защитни механизми за уязвимите хора, включително деца без придружител.

Законопроектът предвижда множество процедурни промени, които биха попречили на достъпа до справедлив процес за убежище и компрометират правото на обжалване, смятат наблюдателите.

Изтеглят мигранти от остров Самос във вътрешността на Гърция

Част от мигрантите от остров Самос ще бъдат изтеглени във вътрешността на страната след протести на местните жители. Гръцкото правителс...

Той въвежда и по-строги правила за приемане на търсещите убежище, забавя достъпа до правото на труд, стеснява дефиницията за семейство и усложнява процедурата за жертвите на изтезания при признаването им за такива.

По-рано този месец Върховният комисариат за бежанците на ООН също изрази загриженост относно предложенията на Гърция за преразглеждане на закони, засягащи търсещите убежище, тъй като те могат да отслабят защитата на бежанците.

От Human Rights Watch призоват Европейската комисия, която подкрепя финансово управлението на миграцията в Гърция, да окаже натиск върху гръцкото правителство, за да гарантира, че промените в закона ще включват произтичащите от стандартите на ЕС гаранции.

Над 12 000 мигранти пристигнаха в Гърция през септември, което е своеобразен рекорд след постегнатото през 2016 г. споразумение между ЕС и Турция за затваряне на Егейския коридор към Европа.

И Гърция иска резервен план от ЕС в случай на нова бежанска криза

Пристигайки на първата си среща на върха на Европейския съвет в Брюксел, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция и Европей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Само 1% е избирателната активност на албанците в РСМ за президентския вот

Хиляди посрещнаха Си в Белград. Вучич: Такава любов няма да видите другаде (ВИДЕА)

Си Дзинпин: Приятелството между Китай и Сърбия е желязно

Безредици в Гърция заради Газа: Протестиращи щяха да нахлуят в египетското посолство (ВИДЕО)

Избори 2 в 1 в Северна Македония

Румъния постави условие, за да даде Patriot на Украйна

Земетресение разлюля Вранча

Заради предполагаемо домашно насилие: Албанка и трите ѝ малки деца се хвърлиха в река

Андрей Пленкович си осигури мнозинство в хърватския парламент

В последния дебат: Пендаровски и Силяновска спориха основно за България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com