Призив в ЕС: Да спрем парите за Сърбия, ако тя има общо с фаталната престрелка в Косово

2600
Призив в ЕС: Да спрем парите за Сърбия, ако тя има общо с фаталната престрелка в Косово
Снимка: Getty Images

Евродепутатите обявиха, че сръбското правителство провежда много опасна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори.

В резолюция, приета на 19 октомври, Европейският парламент осъжда възможно най-категорично „жестокото и вероломно терористично нападение срещу косовски полицейски служители на добре организирани сръбски паравоенни сили“ в село Банска на 24 септември. Става въпрос за въоръжената престрелка, при която загина косовски полицай, а около 30 нападатели се барикадираха в манастир - някои след това бяха задържани, други избягаха в Сърбия.

ЕП настоятелно призовава всички страни да положат усилия да деескалират положението в северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, настояващи за повече автономност чрез т.нар. сръбски общини.

Още: Сърбия се готви за война с Косово: Данни и обяснение как от косовския премиер

ЕП иска Сърбия да върне в Косово нападателите от Банска

Евродепутатите следят отблизо текущите разследвания на косовските органи и призовават Сърбия да сътрудничи изцяло и да подведе под съдебна отговорност виновниците за нападението в Банска, които понастоящем пребивават в Сърбия, включително да разгледа възможността за екстрадицията им в Косово.

"Агресивното военно поведение, заедно с радикализираните политически послания в Сърбия и силните индикации за участието на сръбската държава в неотдавнашното политическо насилие в северната част на Косово, показва, че сръбското правителство следва много опасна и последователна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори", твърдят членовете на ЕП. Те са загрижени във връзка с доказателствата, свързващи насилствени престъпни групи в северната част на Косово и в Сърбия със сръбската държава.

Снимка: Getty Images

Припомняме, че косовският премиер Албин Курти пряко обвини Белград за атаката в Банска, но сръбският президент Александър Вучич отрече.

Още: Косово: Един от убитите нападатели е бил бодигард на сръбския топ шпионин

Евродепутатите искат санкции за Сърбия

Ако разследването установи пряко участие на сръбската държава в атаките от 24 септември, Европейската комисия трябва да замрази финансирането, предоставено на Сърбия по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ III, заявиха евродепутатите.

Те също така призовават Съвета на ЕС да приеме целенасочени ограничителни мерки, включително замразяване на активи и налагане на забрани за пътуване срещу лица, които са дестабилизиращи фактори в северната част на Косово и лидери на големите мрежи на организираната престъпност.

Още: Автомати, гранати и т.н.: В Косово конфискуваха оръжие на 7 места в страната (СНИМКИ)

Работа за мирно разрешаване на спорове чрез диалог

Европарламентът призовава Сърбия и Косово да осъдят всички форми на насилие и провокации, като ги призовават да прекратят всякакви действия, които могат допълнително да увеличат напрежението, и да работят активно за мирно разрешаване на спорове чрез диалог с посредничеството на ЕС.

Според евродепутатите Европейската комисия трябва да действа като честен посредник в процеса на нормализиране и да избягва каквато и да било политика на помирение спрямо Сърбия. Те настояват Съветът да отмени отрицателните мерки, които е предприел срещу Косово, и да възобнови контактите си на високо равнище с президента и правителството в Прищина.

Резолюцията призовава Комисията да изготви и представи до края на 2023 г. прозрачна и амбициозна пътна карта за пътя на Косово към евроинтеграция.

Още: Премиерът на Косово обяви край на държавата, ако бъде изпълнено сръбско искане

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com