Разпад на управляващата коалиция в Румъния и опасения за голяма криза

1681
Разпад на управляващата коалиция в Румъния и опасения за голяма криза
Снимка: iStock

Управляващата коалиция в съседна Румъния се разпада. Един от двата по-малки партньори в трийпартийното правителство обяви, че изтегля министрите си. Центристката партия "Съюз за спасение на Румъния - Свобода" настоява за оставката на премиера Флорин Къцу. С напускането на малкия коалиционен партньор, управляващата коалиция губи абсолютното си мнозинство от 56%.

Раздорът в коалицията настъпи, след като беше уволнен министърът на правосъдието, който беше от "Съюз за спасение на Румъния - Свобода". Той беше отстранен заради несъгласие с премиера за финансиране на инфраструктурни проекти в общините. След оттеглянето на министрите от коалицията, следва да се гласува вот на недоверие в парламента.

Нестабилно мнозинство се нареди зад вота на недоверие срещу румънското правителство, който според съобщенията e бил подаден в петък (3 септември), но развитието остава непредсказуемо, тъй като всяка от трите сили, желаещи да свалят либералния премиер Флорин Къцу, има различна цел. Социалдемократите (PSD) настояват за предсрочни избори, докато реформаторският USR-PLUS иска да запази непокътната коалицията си с либералите.

Ако това разнообразно ad-hoc опозиционно мнозинство оцелее до вота на недоверие и той бъде подкрепен, то правителството със сигурност ще се разпадне, оставяйки след себе си голяма политическа криза и вероятно предсрочни избори за първи път в Румъния през последните десетилетия, съобщава "Румъния Инсайдер".

Шансовете за друга коалиция USR-PLUS/PNL/UDMR, макар и яростно подкрепяни от президента Клаус Йоханис, зависят от задълбочените промени в PNL, включително загубата на Флорин Къцу на вътрешните избори през септември. Не е невъзможно, но е висока цел.

Премиерът Флорин Къцу предизвика неочаквания обрат на съдбата. След като уволни реформаторския министър на правосъдието Стелиан Йон на 1 септември, той одобри спорен публичен инвестиционен проект от 10 млрд. евро два дни по-късно. Преломната точка беше достигната след уволнението на министъра и USR-PLUS в крайна сметка реши да намали загубите с цената да стане част от неудобна коалиция.

Къцу, който е премиер от декември, обяви, че е освободил министъра на правосъдието Стелиан Йон, член на реформаторската партия USR-PLUS. В основата на спора е планът за развитие на местните общини на стойност 10 милиарда евро, прокаран от Къцу и неговата Национално-либерална партия (PNL), водещата партия в дясноцентристкото правителство.

Критиците на плана казват, че предложението няма прозрачност и се използва от Къцу за купуване на подкрепата на мощни местни политици преди вътрешнопартийните избори този месец. Проектът се нуждаеше от одобрение на Йон, преди да продължи, но министърът отказа да го пусне.

"Няма да приема министри, които са против модернизацията на страната", каза Къцу в края на заседанието на кабинета в сряда, бойкотирано от USR-PLUS.

Премиерът нарече поведението на Йон "изнудване".

От своя страна партията USR-PLUS заяви в четвъртък, че проектът представлява кражба на публични средства, каквато тя „никога не е оправдавала и никога няма да го направи“.

В свое изявление партията каза, че изисква "преговори за номиниране на нов премиер".

Неясната позиция на PSD се разглежда от някои като скрита подкрепа, предоставена на Либералната партия срещу реформаторска коалиция (USR-PLUS/AUR), докато някои все още се съмняват в ангажимента им да подкрепят USR-PLUS.

Председастелят на PSD недвусмислено заяви в неделя (5 септември), че социалдемократите ще гласуват изготвеното и внесено от USR-PLUS предложение за вот на недоверие, „в случай че предложението бъде гласувано в парламента“, съобщи G4media.ro. PSD заяви, че иска да си сътрудничи с USR -PLUS и AUR за изготвяне на съвместно предложение - несигурен сценарий предвид съперничеството между трите страни.

Румъния ще стимулира ваксинацията с ваучери за храна и лотария

Румънското правителство одобри днес извънредно постановление, предвиждащо отпускането на ваучери за храна и възможността за включване в...

Носят се слухове за някои бюрократични нередности в проекта на предложението.

Съобщава се, че радикалната партия AUR вече е подписала (в петък) искането за вот на недоверие, подадено от младата управляваща партия USR-PLUS в опита ѝ да свали правителството. Това предизвика незабавни реакции от президента Клаус Йоханис, който обвини USR-PLUS, че е поискала подкрепа от партия, която „не приема европейските ценности“.

Къцу е в надпревара срещу своя предшественик като премиер и настоящ президент на партията Людовик Орбан на партийните избори в края на септември. Няколко неправителствени организации предупредиха, че противоречивият план за развитие прилича на предишни проекти, със средствата за които е било злоупотребявано като инструмент за политическо покровителство и са довели до загуба на средства.

Това не е първият път, в който премиерът си създава проблеми с коалиционните партньори - през април той хвърли коалицията в криза, като уволни здравния министър по обвинение за лошо управление на пандемията. Тогава Либералната партия обеща, че няма да взима повече решения, без да се консултира с коалиционните си партньори.

Междувременно опозиционната Социалдемократическа партия на Румъния внесе вот на недоверие срещу правителството заради поскъпването на енергията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com