Разсекретени доклади на Уикилийкс вадят скелети от гардероба в Македония

7517
Разсекретени доклади на Уикилийкс вадят скелети от гардероба в Македония
Снимка: БГНЕС

На интернет страницата на Уикилийкс бяха публикувани нови документи, доклади на посолството на САЩ в Скопие, според които тогавашният македонски преговарящ за името Никола Димитров е защитен източник на информация, предаде МКД.

За Димитров не е случайно, че тази информация, осем години след това, се публикува точно преди приключването на стъпките по Договора от Преспа.

От документите на Уикилийкс може да се заключи, че Никола Димитров, през 2008 г., като македонски преговарящ с Гърция за името, редовно е информирал представителите на посолството на САЩ в Македония за хода на преговорите.

Това показват телеграми на американското посолство на САЩ в Скопие, изпратени в Държавния департамент и ЦРУ през февруари 2008 г., два месеца преди срещата на върха на НАТО в Букурещ, на която Македония трябваше да стане член на НАТО заедно с Албания и Хърватия.

От тези документи може да се заключи, че Димитров и тогавашният президент на Република Македония Бранко Цървенковски са били категорично против провеждане на референдум във връзка със спора за името. Никола Груевски, според информациите на Димитров, бил против предложението за решение на проблема с името на преговарящия Матю Нимиц.

Никола Димитров: Преговорите с Македония са тест за ЕС

Една от причините, поради които започването на преговорите с Македония са важни, е, че това е тест за доверието на Европейския съюз, ка...

За Димитров публикуването на тези документи в момента изобщо не е случайно.

Външният министър се обърна чрез своята Фейсбук страница по повод докладите на Уикилийкс за неговата предполагаема съвместна работа с чуждестранни служби, пише Плусинфо.

"Публикувани са стари информации от 2010 г., които действително потвърждават, че системно и последователно съм работил за изпълнение на стратегическите цели – членството в НАТО и ЕС - и съм контактувал със САЩ, нашите стратегически партньори, във функцията на осъществяване на държавните интереси на Македония.

Същите партньори, които през 2004 г., когато бях посланик във Вашингтон, признаха конституционното име на Република Македония. Фактът, че след цели осем години се злоупотребява с тази информация, с опит за тенденциозно лично дискредитиране, за да се навреди на приключването на Договора от Преспа, точно на финала на процеса, показва че зад тези игри са сили, които са против реализацията на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония", се казва в отговора на Никола Димтров пои повод нападките срещу него

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...