Референдумът отменен, Бъсеску остава

2808
Референдумът отменен, Бъсеску остава

Румънският Конституционен съд обяви за невалиден референдума за сваляне на президента Траян Бъсеску и той остава държавен глава, съобщи агенция Медиафакс.

Решението за анулиране на референдума е било взето с 6 гласа "за" и 3 "против", което е точно необходимото мнозинство от две трети за такъв тип процедура в Конституционния съд, посочват Медиафакс и други румънски медии.

Засега съдът не е направил никакво официално съобщение. Бъсеску беше отстранен от поста в началото на юли от управляващата лявоцентристка коалиция Социаллиберален съюз и тази процедура беше остро критикувана от Европейския съюз и САЩ.

Съгласно официалните резултати от референдума над 87% от гласувалите са се обявили за сваляне на твърде непопулярния президент, но изисквания минимум от 50% гласували избиратели не беше достигнат. Решението на КС слага край на най-тежката политическа криза в Румъния след свалянето на комунистическата диктатура преди 23 години.

Редактор: Георги Иванов

Вероятно Бъсеску ще загуби референдума

Ново проучване на общественото мнение в Румъния сочи, че 66% от анкетираните 1104 души са заявили, че желаят Бъсеску да бъде отстранен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com