Румъния подкрепя стартиране на преговорите с Македония за членство в ЕС

693
Румъния подкрепя стартиране на преговорите с Македония за членство в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Като се вземат предвид настоящите моменти в ЕС, предстоящите избори за нов състав на Европейския парламент, а след това и в Европейската комисия, но също така и въпросът за Brexit, Румъния по време на своето председателство е изправена пред големи предизвикателства, но в Македония цари обещаваща атмосфера, защото демократичните сили в обществото, правителството и парламента са създали стимул за напредък по отношение на реформите и преодоляване на някои пропуски по отношение на европейската интеграция.

Такова беше становището на румънския посланик в страната Виорел Станила пред членовете на парламентарната Комисия по европейските въпроси, представящо приоритетите на румънското председателство, което започна на 1 януари тази година и ще продължи до 1 юли, предаде Плусинфо.

Бъдещето на Скопие: Как може друга държава да носи името Македония?

Докато депутатите в Атина се готвят да одобрят сделка за името между Гърция и Македония, в много европейски столици има облекчение, че ...

Сближаване е мотото на румънското председателство. Румънският посланик отбеляза, че сближаването се счита за важно за всички най-значими дейности, с които Съюзът е ангажиран в предстоящия период. Съществуват три приоритета за румънското председателство: дейностите на Съюза по отношение на страните от Западните Балкани и политиката на разширяване на Съюза, общата политика за сигурност и отбрана и Брекзит.

„Ще продължим с политиката на предишните две страни председателки на Съюза, България и Австрия, както и по отношение на въпроса с разширяването, по което ще действаме в координация с бъдещите председатели Финландия и Хърватия, като гарантираме приемственост на целите, които са част от стратегическия дневен ред на Съюза“, каза Станила.

Той добави, че Румъния ще подкрепи положително решение за започване на преговори на Македония с ЕС.

„Надявам се, че румънското председателство ще влезе в историята на Република Македония, т.е. по време на председателството на Румъния ще започнат преговорите на Република Македония с ЕС“, каза Османи и подчерта, че логото на сближаването, под което се ръководи румънското председателство, като че ли се отнася точно за събитията в Македония като синоним на интеграция.

Ципрас: Ние защитаваме нашата провинция Македония

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гръцкия народ преди ключовото гласуване на Преспанското споразумение с Ма...

Той отбеляза още и че 2018 ге била историческа година за Република Македония, европейската перспектива за страните от Западните Балкани е била потвърдена от стратегията за разширяване, потвърдена от своя страна и на срещата на върха в София, като за 12 месеца са били разрешени двустранните въпроси с България и Гърция, а Законът за езиците е бил утвърден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com