Румънската власт лъже: Поне един руски дрон се е разбил в Румъния след атака срещу Измаил (ВИДЕО)

8197
Румънската власт лъже: Поне един руски дрон се е разбил в Румъния след атака срещу Измаил (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Най-вероятно руски дрон "Шахед" се е разбил и експлодирал в Румъния, вероятно след като е бил ударен от украински ПВО. Това е заключението на популярния профил в Twitter GeoConfirmed. Профилът се поддържа от доброволци, които изчисляват къде точно са заснети видеа и снимки, свързани с войната в Украйна.

Потвърждение

В рамките на няколко поредни публикации, GeoConfirmed определя къде точно е паднал руски дрон като географска дължина и ширина, заснет как експлоадира в един от популярните украински телеграм канали за Одеса - руснаците "преименуваха" иранските дронове-камикадзе "Шахед", които използват за удари в Украйна, на "Геран".

В нощта на 3-ти срещу 4-ти септември Руската федерация отново атакува украинските пристанища Измаил и Рени. Разследването на GeoConfirmed касае атаката срещу Измаил.

Украинците са прави - има паднал дрон, румънците крият

Според Geocofirmed, украинското официално изявление по случая е това, което казва истината за случилото се предвид точните координати на заснетия взрив. Във въпросното изявление, направено от говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко, се казва дословно: "Според информация на Граничната служба на Украйна, по време на масирана атака на Руската федерация в района на пристанището в Измаил, руски "Шахед"-и са паднали и са се взривили на румънска територия. Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседни държави, включително членове на НАТО. Призоваваме партньорите ни да ускорят осигуряването на допълнителни модерни ПВО и антидрон системи, както и изтребители, които ще подсилят способностите на Украйна да защитава инфраструктурата си, както и тази на съседните ѝ държави".

ОЩЕ: Кулеба призова Румъния да не се прави, че руски дронове не са паднали на румънска територия

СНИМКА на отломка от руски дрон "Шахед" след атака в Украйна: Getty Images

Румънското изявление (от румънското министерство на отбраната) е съвсем различно и съдържа следното съждение: "В нито един момент средствата за атака, използвани от Руската федерация, не са генерирали пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния". Само че това е на английски език - отделно има изявление и на румънски език, в което румънското министерство на отбраната директно заявява, че няма паднали руски дронове на румънска територия: Румъния с остър тон срещу Русия след поредната атака край Дунав (ВИДЕО)

Междувременно, румънският президент Клаус Йоханис заяви, че не е имало нито дрон, нито друга част от каквото и да е устройство, което да е достигнало до Румъния, след като украинците казаха, че имат доказателства, че руски дронове са експлодирали на територията на страната по време на атака срещу украински пристанища на река Дунав. Йоханис е цитиран от Digi24.

"Имаме тотален контрол над нашето национално пространство, но да, притеснени сме, защото тези атаки се извършват на много малко разстояние от румънската граница. Имаше атаки на 800 метра от нашата граница. Проверих абсолютно всичко и мога да успокоя населението. Нищо не стигна до Румъния", каза още президентът на Румъния.

Дежа вю с Полша

Ситуацията много напомня случилото се миналата есен в Пшеводов. Там загинаха двама души - полски граждани, поразени от ракета. Не стана ясно официално обаче какво се случи - една ракета ли беше или две, отломки ли паднаха или имаше директен удар. Както и чия беше ракетата, след като всичко се случи след руски обстрел по Лвов и околността му.

ОЩЕ: Случаят с ракетата в Полша: Не се чака официален резултат през 2022 година

ПЪЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА GEOCONFIRMED (вижда се заключението при първо кликане, скролирайте нагоре, за да стигнете до началото) !

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Заподозреният за двойно убийство Люпчо Палевски остава в затвора в РСМ

Мицотакис отново предупреди: Ако Скопие използва името Македония, няма да има ЕС

Румънски депутати се хванаха за гушите в парламента (ВИДЕО)

Мицотакис предупреди, че Гърция може да спре пътя на Северна Македония към ЕС

Полицията в РСМ арестува съдия от Върховния съд за подкуп

Косовската полиция затвори сръбски банкови клонове

Мицкоски пред германския посланик в Скопие: Македония трябва да влезе бързо в ЕС

Гърция депортира 9 европейски граждани - ето защо

Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО

Потъналият в Черно море кораб е бил блъснат от друг, България разследва капитана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани