Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

28 март 2024, 19:50 часа • 1444 прочитания

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви днес, че нито един фермер не е представил доказателства, че в Румъния се разтоварва зърно от Украйна и добави, че ако съществува такава контрабанда, съответните институции трябва да вземат мерки, предаде Аджерпрес.

Още: Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

По време на посещение в окръг Арад министърът на земеделието беше попитан защо не е приложена мярката за монтиране на Джи Пи Ес устройства на камионите, които превозват зърно от Украйна, за да се проследи трасето им. Той отговори, че това е отговорност на министерството на финансите.

Още: F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

"Трябва да питате г-н (министърът на финансите Марчел) Болош, защото министерството на финансите се занимава с това", посочи Барбу, като напомни, че министерството на земеделието е издало нареждане за забрана на вноса без лиценз. "От законова гледна точка ви казвам, че не е влязло нито едно зрънце, защото аз не съм издавал лицензи за внос от Украйна. Ако е нелегално, тогава е контрабанда и компетентните органи трябва да си свършат работата. Не е работа на министерството на земеделието", каза Барбу.

Още: Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Той добави, че контрабандата на зърно е подобна на контрабандата на цигари или на други хранителни продукти. "С това нещо се занимава Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, Икономическата полиция, Националната агенция за данъчна администрация, Службата за борба с измамите. Ако се установят незаконни действия, разбира се, че трябва да се вземат мерки", отбелязва министърът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес