С F-16 и ПВО: Румъния вече се отбранява сериозно срещу Русия

7717
С F-16 и ПВО: Румъния вече се отбранява сериозно срещу Русия
Снимка: Getty Images

Румъния затяга здраво отбраната по границата с Украйна. Букурещ мести системите си за противовъздушна отбрана по-близо до дунавските градове, от отсрещната страна на които Русия масирано атакува украинските пристанища. Освен това румънците добавят още военни наблюдателни постове и патрули в района.

Мерките, заедно с разполагането на четири допълнителни американски изтребителя F-16 и разширената зона, забранена за полети, са знак за нарастващата загриженост в Румъния и в НАТО, че войната в Украйна може да се пренесе на територията на Алианса. Това анализират двама високопоставени източници от отбраната на северната ни съседка, цитирани от "Ройтерс".

Още: Румъния получи безвъзмездно два военнотранспортни самолета от САЩ

Тревога от руските дронове

През ноември миналата година ракета удари Пшеводов в Южна Полша, убивайки двама души и предизвиквайки краткотрайна тревога за сигурността. Сега Румъния е в центъра на вниманието заради отломките от дронове, които бяха открити на нейна територия и които НАТО не определи като умишлено нападение на Русия. Букурещ обяви, че вече ще сваля безпилотни машини, които застрашават страната.

Още: Полша за Actualno.com: Приключихме с разследването за ракетата, убила двама души. Rzeczpospolita: Украинска е

Скоро след като се оттегли от зърнената сделка на 17 юли, Москва започна да атакува украински пристанища и складове по река Дунав в очевиден опит да прекъсне основния алтернативен маршрут за украинския износ на селскостопански продукти. Сред целите са украинските пристанища Измаил и Рени, които се намират съвсем близо до Румъния.

Снимка: Getty Images

Отломките от дронове в Румъния подчертават риска от недоразумение или нещо по-лошо между Русия и НАТО, което кара румънските въоръжени сили да засилят охраната в района, за да защитят цивилното население, твърдят двамата източници на "Ройтерс".

Още: Алианса изпраща два самолета AWACS в Литва за наблюдение на руските военни дейности

Какви мерки се взимат?

Армията е построила две бомбоубежища в малкото селце Плауру, само на няколкостотин метра от Измаил, а на жителите в по-широкия район се изпращат предупреждения по мобилните телефони, когато бъдат засечени руски дронове, движещи се в тяхна посока.

Тудор Чернега - кмет на община Сеаталхьой, в която се намира село Плауру, обаче заяви, че лошият мобилен прием там ограничава ефективността на предупрежденията.

В изявление от миналия петък Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че около 100 американски военнослужещи и четири изтребителя F-16 Fighting Falcon са пристигнали във военновъздушната база Борча - на около 150 км южно от Измаил.

Още: Посланикът на САЩ: НАТО ще увеличи производството на оръжие за Украйна и собствените си запаси

От средата на септември министерството също така разшири забранената за полети зона по протежение на участък от границата с Украйна до 30 км навътре в Румъния и до височина 4000 м. Целта е това да бъде възпиращ фактор срещу руски безпилотни самолети, които навлизат в румънското въздушно пространство.

"Румъния не е целта"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери в Киев този четвъртък, че няма доказателства, че руските удари в близост до украинско-румънската граница са били умишлено нападение срещу Румъния.

Още: В Киев: Въпрос към Столтенберг защо НАТО е пасивно за руските дронове в Румъния

Говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спину също заяви, че няма индикации, че Русия действа директно срещу Румъния, но че естеството на атаките на украинска територия в близост прави практически невъзможно предотвратяването на всички нарушения.

"Те (руските дронове) летят на много малка височина, понякога на по-малко от 200 метра над земята. Никоя държава в света не може да защити на 100% въздушното си пространство от всички средства за нападение", заяви той.

Източниците от отбраната казват пред "Ройтерс", че не им е известен нито един случай, в който напълно функциониращи руски дронове да са навлезли в румънското въздушно пространство, и че трите случая на падане на дронове или техни отломки в страната не са свързани с експлозиви.

Още: Румъния ще сваля руски дронове по границата си с Украйна

Промяна в руската тактика

Те обаче описват промяна в руската тактика, която може да направи грешките по-вероятни.

През юли, когато кампанията за бомбардиране на Дунав започна, руснаците имаха известен успех, тъй като Украйна не беше разположила системи за противовъздушна отбрана в района.

Сега, когато тя вече има такива, атакуващите безпилотни самолети летят по-ниско, което ги прави по-трудни за поразяване, често следват течението на Дунав и пристигат на рояци, за да се опитат да изтощят защитата на Украйна, казват от румънската отбрана.

Местният кмет Чернега се радва, че предупрежденията му за падащи части от дронове в района са били чути. "Преди два месеца, когато споменах за подозрението, че тук може да е паднал дрон, не ме взеха насериозно. Сега нещата се промениха", казва той.

Още: Взрив в румънско пристанище: Товарен кораб се натъкна на мина (ВИДЕО и СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис предупреди, че Гърция може да спре пътя на Северна Македония към ЕС

Полицията в РСМ арестува съдия от Върховния съд за подкуп

Косовската полиция затвори сръбски банкови клонове

Мицкоски пред германския посланик в Скопие: Македония трябва да влезе бързо в ЕС

Гърция депортира 9 европейски граждани - ето защо

Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО

Потъналият в Черно море кораб е бил блъснат от друг, България разследва капитана

Товарен кораб потъна край Румъния, трима души от екипажа все още са в неизвестност

Системата за гласуване в Румъния е най-примитивната в Европа: Зам.-генералният секретар на НАТО

Влакова катастрофа в Белград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com