САЩ предупреди Косово да не се противи на трибунала за военни престъпления

2223
САЩ предупреди Косово да не се противи на трибунала за военни престъпления
Снимка: Getty Images/Guliver

Посолството на САЩ в Косово изпрати категорично предупреждение към ръководството на страната заради опитите за отмяна на новия съд за военни престъпления, пред който ще бъдат изправени бивши албански бунтовници. В изявлението на иначе традиционно близкия съюзник на Косово се предупреждава, че всеки нов опит за забрана на трибунала "ще има дълбоко негативни последици за европейското бъдеще на Косово и връзките му със САЩ", пише БГНЕС.

"Косовските лидери тази седмица направиха няколкократно публични изявления, че инициатива в косовския парламент, свързана със специалния съд, няма да навреди на международните връзки на Косово. Те грешат. Много сме разочаровани от тези, които са готови да пожертват бъдещето на страната си и непоколебимата подкрепа на САЩ заради личния си интерес", се казва в изявлението на американското посолство.

Тачи: Създаването на специален съд за Косово е историческа несправедливост

Създаването на специален съд за разследване на военните престъпления в Косово е историческа неправда. Това заяви президентът на стран...

Съдът, със седалище в Хага, беше създаден, за да бъдат разследвани престъпления, за които се смята, че са извършени от високопоставени членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) по време на войната със сръбските сили през 1998-99.

Десетки косовски депутати миналата седмица направиха неуспешен опит да отменят закона, който позволява работата на трибунала да продължи, след като ветерани от войната внесоха петиция, че съдът е "пристрастен".

Предполага се, че президентът на Косово Хашим Тачи – бивш лидер на политическото крило на АОК, ще е сред обвинените за отвличанията и изчезването на около 500 цивилни, повечето етнически сърби.

Въпреки че ще работи по косовските закони, подкрепеният от ЕС наказателен съд е съставен от съдии и прокурори от чужбина и ще заседава в Холандия, за да се осигури защита на свидетелите.

Тачи и приятелите му от АОК изглежда ще отидат на съд

Прокуратурата на Специалния съд за разследване на военни престъпления в Косово ще предяви на президента на Косово Хашим Тачи, на предсе...

Конфликтът между АОК и сръбските сили, контролирани от покойния сръбски президент Слободан Милошевич, свърши след тримесечна въздушна кампания на НАТО, която принуди сърбите да се изтеглят от Косово и постави региона под защитата на ООН. Във войната загинаха около 13 000 души, повечето етнически албанци.

Косово обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград отхвърли този ход и все още смята отцепилата се територия за своя южна провинция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com