САЩ: Турция може да загуби членството си в НАТО*

7525
САЩ: Турция може да загуби членството си в НАТО*
Снимка: БГНЕС

НАТО ще упражнява контрол над Турция след опита за преврат от петък миналата седмица. Това стана ясно днес от думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде Washington Post.

Изданието направи корекция по отношение на изказването на Кери за възможността членството на Анкара в НАТО да е заплашено заради справянето с участниците в преврата.

Джон Кери поиска от Турция доказателства за участие на Фетуллах Гюлен в преврата

Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетуллах Гюлен. Това заяви дъ...

САЩ предупреди, че Турция може да загуби членството си в НАТО, ако не успее да запази принципите на демокрацията след, информира по-рано днес The Independent.

От турското правителство беше поискано да поддържа „демократичното управление“ на фона на потушаването на опита за преврат. Реакции имаше от САЩ и Европейския съюз.

По време на съвместна пресконференция с еврокомисаря по външната политика Федерика Могерини държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че "категорично" са на страната на избраната власт в Турция, но настояват правителството на Турция да поддържа "най-високите стандарти на респект" за демократичните институции и върховенството на закона.

В Турция след опита за преврат стана ясно, че от работа са отстранени 8 000 полицаи. Властите продължават и арестите на участници в преврата Според медиите в страната броят на арестуваните генерали и адмирали вече е 103. От разпитите на арестуваните бивши генерали и адмирали, за които информираха медиите, стана известно, че целта е била да убият президента на Турция Реджеп Ердоган, да превземат властта и да поставят начело генерал Акън Йозтюрк, бивш командващ Военновъздушните сили на турската армия, предаде БНР.

Йълдъръм: Може да преразгледаме приятелските си отношения със САЩ заради Гюлен

Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се смята з...

Според разследващите власти група магистрати и съдии, за които се твърди, че са около 3000 и са свързани с групировката на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в Америка, заедно с групата генерали са организатори на неуспелия метеж. Част от генералите-метежници се предвиждало да бъдат отстранени от турските въоръжени сили от Висшия военен съвет на страната, който ще заседава на 31 юли т. г. Метежът е бил подкрепен и от полицейски служители, заради които бе предприета чистка в полицията.

При опита за преврат в Турция са загинали 208 души, а 1491 си ранени, съобщи днес премиерът на страната Бинали Йълдъръм. Стана ясно и, че се обмисля въвеждането на смъртното наказание, но Йълдъръм заяви, че няма да се бърза с това решение.

"Нито една страна не може да влезе в ЕС, ако въведе смъртна присъда. ЕС заема последователна позиция против използването на тази мярка“, заяви Федерика Могерини по този въпрос.

*Информацията е обновена в 17.15 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани