Ще позволят ли на Македония да поведе Западните Балкани към Европа?

7159
Ще позволят ли на Македония да поведе Западните Балкани към Европа?
Снимка: iStock/Guliver

Македония не вижда друга алтернатива, освен членството си в Европейския съюз. Европейската мечта на Скопие е жива, тъй като страната не желае да се връща към национализма, радикализма и мрачните времена.

Това стана ясно от думите на македонския президент Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев. Пендаровски даде пресконференция след срещата си с албанския президент Илир Мета, а Заев даде обширно интервю за сръбския вестник "Политика".

Европейското бъдеще на Македония е все по-несигурно

Лидерите на Европейския съюз не могат да постигнат окончателно решение дали да започнат преговори с Македония. Въпросът със сигурност щ...

Мечтата за членство в Европейския съюз не е разбита. Другата алтернатива е национализъм, радикализъм, несигурност и завръщане към мрачните времена, заяви Заев в интервю за в. "Политика", цитирано от агенция МИА.

"Северна Македония, Албания и другите страни в региона трябва да продължат по европейския път, тъй като той няма алтернатива", каза президентът Пендаровски на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета в Тирана.

Вчера Европейският парламент прие резолюция, в която подчертава, че Албания и Северна Македония отговарят на изискванията за започване на преговори. Парламентът изразява дълбоко разочарование от невъзможността за постигане на споразумение за започване на преговори за присъединяване към ЕС с двете държави по време на срещата на върха на 17-18 октомври.

Блокираното членство на Скопие и Тирана – наказание за Балканите

Недаването на дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС на Македония и Албания, е наказание за целия Балкански регион, заяви Пендаровски. Той бе запитан от журналисти дали фактът, че Македония не е получила дата за преговори е "наказание" за страната, цитира думите му скопският телевизионен канал, излъчващ на албански език "Алсат М".

Москва: Позицията на ЕС за Северна Македония е цинична

Директорът на Федералната служба за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин заяви днес в Белград, че позицията на Европейския съюз ...

Пендаровски добави, че усилията на ЕС трябва да се съсредоточат и върху приближаването на Босна към Съюза, както и върху международното легитимиране на Косово, предава dir.bg.

По думите му е нужно "да се завършат преговорите между Белград и Прищина, защото без да се затворят тези въпроси, регионът няма да бъде окончателно стабилизиран. Аксиомата на европейската стабилност е, че ако Западните Балкани не са стабилни, останалата част от континента не може да бъде стабилна", каза Пендаровски.

Той предлага страните от Западните Балкани да проведат извънредна среща на върха, за да обсъдят разширяването на ЕС и добросъседските отношения и да отхвърлят всички алтернативи за интеграцията в ЕС. Ако бъде договорена, домакин на срещата на върха ще бъде Македония, информира скопският телевизионен канал "Телма".

Стимул за реформи

Заев изрази увереност, че не би навредило, ако страната му получи възможност да започне преговори с ЕС, и дори напротив – би било добър стимул да продължи вътрешните реформи, зачитайки европейските ценности, и да допринесе за процесите на реформи в самия ЕС.

Словенски евродепутат: Европейският съюз измами Северна Македония

Неуспехът за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония е катастрофално решение, което подкопава доверието към ЕС и...

Според премиера на Северна Македония неговата страна е доказала, че "чрез искрено приятелство, ефективна дипломация, диалог и консенсус със своите съседи и вътре в страната отстоява и създава европейски ценности".

"От друга страна, ако принципът на заслуги бъде отхвърлен, какво може да донесе това", запита Заев. "Дали напредъкът ще остане мощен стимул? Как ще засегне това други отворени регионални въпроси, от които пряко зависи политическата обстановка и положението със сигурността? Европейската перспектива няма алтернатива за Скопие и балканските страни", добави той.

Заев мотивира решението да бъдат свикани предсрочни избори в Северна Македония с необходимостта партията му да получи нов мандат от гражданите, за да продължи "да води страната напред, към НАТО и към ЕС, към икономически развита, стабилна и сигурна държава, защото другият вариант е национализъм, радикализъм, несигурност и завръщане към мъчителните и мрачни времена, към които никой не иска да се завърне".

Македонският премиер изтъкна добросъседските отношения като предпоставка за напредъка в евроинтеграцията, но и най-вече като необходимост за гражданите и региона. "Споразуменията с Гърция и България донесоха само изгоди: търговията нарасна, развиваме икономика в региона", подчерта той. "

Регионалното сътрудничество е необходимост и ние ще го развиваме в духа на нашата обща стратегическа цел – европейската интеграция. Европейската интеграция няма алтернатива и нашето място е в ЕС. Може би сега аз съм умерен оптимист, но все още съм оптимист. Мечтата за членство в ЕС не е разбита", заяви още в интервюто за "Политика" Заев.

Euractiv: Франция спира разширяването на ЕС заради Русия

„Макрон вече мисли за президентските избори през 2022 г.“ , пише в анализ на Euractiv .”Той е разтревожен и да не пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com