Скептицизмът на Балканите застрашава ваксинацията срещу COVID-19

3750
Скептицизмът на Балканите застрашава ваксинацията срещу COVID-19
Снимка: iStock

Докато правителствата на Балканите се борят да осигурят ваксини срещу коронавирус, дебне един враг: антиваксинационно движение, което набира скорост и в момента се опитва да попадне под светлината на прожекторите, пише "Франс прес".

Със скептици към ваксините, вариращи от лекари-ренегати до политици и сръбския шампион по тенис Новак Джокович, дезинформацията за пандемията се разпространява в социалните медии толкова бързо, колкото и самият вирус.

"Разбира се, сърбите ще отхвърлят това злобно смъртоносно нещо", написа потребител на Фейсбук за новия Covid-натиск на страницата на известен критик на ваксината. „Защо здравите хора се нуждаят от ваксина?“, пита друг.

Сред най-бедните европейски държави, Балканите вече се борят да закупят достатъчно дози, за да покрият достатъчна част от населението. Но широко разпространените подозрения ще бъдат допълнително предизвикателство, тъй като Западните Балкани се превърнаха в плодородна среда за разпространение на международното движение срещу ваксините. Както обобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски: "Не трябва да позволяваме полуграмотни шарлатани и пишман доктори да доминират над най-големите имена и институции в науката, които са спасили милиони животи от появата на първите ваксини."

Неговата грижа е основателна. През октомври регионално проучване установи, че повече от половината от анкетираните в повечето страни не планират да се ваксинират, според Консултативната група за политиката на Балканите в Европа (BiEPAG). За сравнение, анкета на „Ipsos“ от същия месец установи, че над 60% от хората възнамеряват да се ваксинират в страни като Испания, Германия и САЩ.

Балканите също са дом на "поразително" висока вяра в конспиративните теории за коронавируса, установи BiEPAG. Например половината от анкетираните смятат, че вирусът е създаден от китайското правителство в лаборатория и че фармацевтичната индустрия е помогнала за разпространението му. Около една трета вярва, че има известна истина в теориите за връзката с 5G мрежи, американските военни разработки на био-оръжия и намерението на Бил Гейтс да чипира световното население.

Дълбоко вкоренено

Разширявайки социалното и географското разделение, конспиративните вярвания са „дълбоко залегнали във всички слоеве на обществото“ на Западните Балкани, съобщи BiEPAG в своя доклад за региона, който включва Сърбия, Босна, Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония. Балканите отдавна са огнище на дезинформация, подхранвано от ниските нива на доверие в правителствата и други институции, подкопани от корупцията и липсата на прозрачност.

В Сърбия фалшиви новини могат да бъдат открити на първите страници на таблоидите, които често обявяват страната за намираща се на ръба на война, което никога не се е осъществило. Теориите за заговори на близки и далечни врагове също се разпространяват в страни, където политиците си прехвърлят вината за социалните и икономически проблеми, които преследват региона от войните през 90-те години. Връзката с ваксинацията е тревожна, тъй като проучванията показват, че теоретиците на конспирацията също са по-малко склонни да й дадат шанс.

Възгледите срещу ваксинацията "се развиват лесно там, където доверието на хората към властта е ниско", обясни Зоран Радованович, пенсиониран професор по епидемиология в Белградския университет. "На Балканите, след 30 години влошаване, хората не вярват на властите, включително на медицинските."

Имаше оскъдно противопоставяне на ваксинации, докато регионът беше част от комунистическа Югославия, която смаза последното избухване на едра шарка с масови ваксинации през 70-те години. Скептицизмът нарасна през последните пет години, първоначално в отговор на ваксините за морбили и рубеола, които бяха фалшиво свързани с аутизма. Между 2015 и 2019 г. Сърбия е една от шестте държави, които отчитат "значително увеличение" на респондентите, които смятат, че ваксините са опасни, според проучване на „The Lancet“. През 2018 г. Сърбия отчете голям ръст на случаите на морбили и смъртните случаи, което УНИЦЕФ отдаде на неваксинираните възрастни хора и „деца под петгодишна възраст, които не са ваксинирани главно поради колебливост на родителите“.

Мними лекари

В целия регион подозренията се разпространяват от шепа измамници лекари, някои от които са събрали десетки хиляди последователи в социалните мрежи. Техните публикации варират от псевдонаука - като ползите от ходенето бос по 15 минути на ден - до статии за предполагаеми опасности от новите ваксини за Covid-19.

Moderna унищожи стотици хиляди дози ваксина срещу коронавируса

Moderna е била принудена да унищожи 400 000 дози коронавирусна ваксина поради производствен проблем, съобщи Bloomberg, позовавайки се ...

В Сърбия страницата в Туитър на десния политик и психиатър Йована Стойкович беше блокирана поради подвеждаща информация за ваксините, заедно с полемики срещу мигрантите и общността на ЛГБТ.

"Лекарите или не знаят много, или не са обучени достатъчно или умишлено мълчат за негативните страни на ваксинацията", каза тя пред АФП, заявявайки, че е за "свобода на избора".

През 2017 г. група лекари повдигна обвинение срещу Стойкович за "предизвикване на паника" с дезинформация за ваксини и други фалшиви новини, като предупреждението, че неваксинираните деца ще бъдат "отнети от родителите им".

Някои млади „учени“ пък се опитват да се запълнят пропуските в информацията онлайн. В популярна публикация във Фейсбук сръбска студентка по биомедицина, който учи в САЩ, разби разработката на „Pfizer“ на основните й градивни елементи: инструкции на mRNA как да се направи протеин на коронавирус, плюс мазнини, сол, захар и вода.

„Тази ваксина е толкова естествена и органична, че можете да направите тортата на баба от нея“, пише тя.

Пуснаха цените на ваксините в социалните мрежи, после изтриха поста

Цените на ваксините срещу COVID-19 станаха публично достояние. Това стана след като белгийският държавен секретар Ева де Блекер публику...

Но някои популярни медицински специалисти също мътят водите. В Хърватия лекарят по обществено здравеопазване Лидия Гайски изтъкна по телевизията, че технологията зад някои ваксини за Covid-19 не е била тествана убедително и че "съотношението между полза и вреда е неясно".

А пулмолог, който преди това е бил член на назначения от Сърбия кризисен щаб, спекулира относно "ефекта върху плодовитостта", въпреки че няма данни в подкрепа на подобни страхове.

"Давате го на хората, без първо да го тествате на мишки..., което причинява безпокойство", каза Бранимир Несторович.

Сред много онлайн последователи на Балканите съществува разделение. 50-годишната Амна Поповац "вярва в съвременната наука" и е нетърпелива да се ваксинира в босненския град Мостар. Но нейната 80-годишна майка няма да го направи.

"Тя чете информация във Фейсбук, която аз считам за невярна, докато тя смята, че аз съм тази, която чете невярна информация", разказва със съжаление Амна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com