Скопие: Македония и Гърция искат да решат спора, нямаме нищо общо с Александър Велики

3484
Скопие: Македония и Гърция искат да решат спора, нямаме нищо общо с Александър Велики
Снимка: iStock/Guliver

Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е убеден, че властите в Република Македония и Гърция искат да решат спора за името на страната.

"Много по-добре е да решаваш проблемите, вместо да ги игнорираш. Аз лично, но и премиерът Зоран Заев, искаме да решаваме, а не да създаваме проблеми", каза Шилегов пред гръцкото издание "Документо", цитирано от БГНЕС.

Меркел няма да посредничи в спора за името на Македония

От пресслужбата на министър-председателя на Македония Зоран Заев отхвърлиха разпространените по-рано медийни доклади, че канцлерът на Ф...

"Когато искаш да решиш един проблем, просто го решаваш. Когато не искаш, не го решаваш. Това, което виждам в момента, е, че и в двете правителства има намерения за разрешаване на проблема", казва още кметът на Скопие.

Петре Шилегов категорично заявява, че историята на страната му няма нищо общо с Александър Велики.

"Александър Велики никога не е бил част от нашата официална история. Той бе включен в историята ни през последните десет години. Когато говориш за някаква етническа принадлежност, за държава и народи, това се отнася за последните триста години, а Александър Велики е живял преди 2300 години. Аз предпочитам да го разглеждам като лидер, който е допринесъл за цивилизацията на света", каза още Шилегов.

"Споровете около Александър Велики са истински срам. Добра и положителна крачка е отричането на правителството на Зоран Заев от идеологията за "антиквизация на Македония" на предишния министър-председател Никола Груевски".

Над 56% от македонците имат положително отношение към България

Над 56% от македонските граждани имат положително отношение към България. Това сочат данните от социологическо проучване на Институт...

Това мнение пред гръцкото издание "Прототема" изрази и професор Владимир Глигоров от Международния институт за икономически изследвания във Виена, който е син на първия македонски президент Киро Глигоров. Според него "споровете около името може да бъдат решени по един достоен начин". "Зоран Заев и Алексис Ципрас са модерни политици, които гледат напред", отбеляза още Глигоров.

Actualno.com припомня, че по-рано през седмицата министър-председателят на Република Македония Зоран Заев повтори, че решението на спора за името с Гърция трябва да гарантира идентичността и достойнството на двете страни и тук няма никакви дилеми.

"Не виждам необходимостта от промяна на конституцията", каза Заев, отговаряйки на журналистически въпрос дали в процеса на разрешаване на проблема с името се обсъждат конституционни промени.

"Искането за промяна на конституцията в преговорите за името е гръцка позиция, но ние имаме наша. Македония вече промени конституцията си през 1993 г. Направихме голяма крачка за премахване на иредентизма. В момента всичко, което правим, е да докажем, че Македония няма никакви териториални претенции. Македония иска да изгради приятелски отношения и в тази връзка не виждам причини за подобни промени", подчерта Заев.

В Скопие почнаха да махат "паметници" от грандомански проект на Груевски

Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов е издал заповед за премахването на трите кораба от река Вардар, които бяха поставен...

Той повтори, че решението за името трябва да гарантира идентичността и достойнството на двете страни и тук не трябва да има никакви съмнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com