Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 20-годишна пауза: Наша съседка възобнови директните полети до Ню Йорк

08 юни 2024, 08:55 часа • 4746 прочитания

След 20-годишно прекъсване румънците могат отново да летят директно от Румъния до САЩ, а първият такъв полет беше извършен в петък от международното летище „Хенри Коанда“ (Отопени) в Букурещ за Ню Йорк, предава БТА, като цитира телевизия Diji24.

Около 100 пътници си бяха купили билети за директния презокеански полет, продължаващ около 10 часа.

Последните директни полети между Румъния и САЩ бяха извършени преди над 20 години, през ноември 2003 г., напомня телевизията. 

ОЩЕ: Наша съседка вдига минималната заплата до 1454 лева от 1 юли

Diji24 отбелязва, че полетите ще се осъществяват със самолет Airbus A330 със 275 места, като при първия полет са били заети едва 40% от тях. Предвижда се курсът между Букурещ и Ню Йорк да бъде обслужван 4 пъти седмично.

Според телевизия ProTV полетът се изпълнява от частната авиокомпания HiSky, чийто генерален директор Юлиан Скорпан, пилот-командир с над 20-годишен стаж, е присъствал лично на днешния първи полет.

Снимка: iStock

С пускането на маршрута между Букурещ и Ню Йорк HiSky се превръща в единствената частна авиокомпания в историята на румънската авиация, извършваща редовни полети до САЩ, след спирането на директните полети на националния авиопревозвач ТАРОМ през 2003 г., отбелязва телевизията.

„Заедно с пътниците на борда за полета до Ню Йорк днес преживяваме един забележителен момент, а 7 юни ще се запомни като деня, в който пътят на румънците към САЩ се отвори отново след 21 години. За нас е изключителна чест да бъдем компанията, която успява да осъществи това желание на пътниците от Румъния и диаспората. Следващата мечта, която съм убеден, че ще се сбъдне скоро, е да кацнат в Ню Йорк първите румънски пасажери, които ще стъпят на американска земя без виза“, заяви Скорпан.

ОЩЕ: Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Планира се полетите от летище „Хенри Коанда“ в Букурещ до летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк да се извършват 4 пъти седмично със заминаване от Румъния всеки понеделник, сряда, петък и събота. Самолетът на HiSky ще излита от Букурещ в 8:30 часа местно време и ще каца в Ню Йорк в 11:35 местно време, а на връщане ще излита от летище „Джон Ф. Кенеди“ в 13:25 местно време и ще пристига в Отопени в 6:15 местно време.

Според данни за въздушния трафик HiSky от 2023 г. е втората по големина румънска авиокомпания по брой на транспортираните пътници и четвъртият по големина оператор на летищата в Румъния. Букурещ е основната оперативна база на компанията, която извършва редовни полети и от летищата в Яш, Бая Маре, Клуж-Напока, Тимишоара и Кишинев, както и чартърни полети в сътрудничество с основните туроператори, посочва ProTV.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес